Amerikai katonai segítség Ukrajnának: Újra indulnak a szállítások

Az Egyesült Államok egymilliárd dolláros katonai segítségnyújtást indított útnak Ukrajna felé, amely légvédelmi rakétákat, HIMARS mobil rakétatüzérségi eszközökbe való lövedékeket, valamint egyéb fegyvereket és járműveket foglal magában.

Az amerikai külügyminisztérium bejelentése szerint a szállítások újraindulása következik be, miután Joe Biden elnök aláírta a Kongresszus által elfogadott, az ukrajnai támogatási keretet is tartalmazó 60,8 milliárd dolláros nemzetbiztonsági jogszabálycsomagot. A csomag részeként Ukrajna olyan fegyvereket kap, mint a légvédelmi rakéták, a HIMARS rendszerbe illeszkedő lövedékek, vélhetően 155 mm-es tüzérségi lőszerek, páncéltörő és precíziós eszközök, valamint járművek.

A járműcsomag tartalmát illetően az amerikai sajtó nem részletezte, hogy páncélozott járműveket is tartalmaz-e, ami arra utalhat, hogy ez nem valószínű. Ezenfelül, az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták is megérkeztek Ukrajnába, amelyek az M270 MARS és M142 HIMARS rakéta-sorozatvetőkre felszerelhetők.

A külügyminisztérium közleményében kiemelték, hogy "Egy erős üzenetet küldünk ma az amerikai vezető szerepet illetően, amikor támogatást nyújtunk Ukrajna harcához az oroszországi agresszióval szemben". A rendszeres amerikai fegyverszállítások és biztonsági segítségnyújtás 2023 vége óta szünetelt, mivel a Kongresszus által korábban jóváhagyott költségvetési keret kimerült.