A magyarság jövőjével játszunk

Magyarországon az oktatási diskurzus fellendült, de rossz irányba halad, mivel az oktatáspolitika ideológiai harcok áldozatává válik, és nincs konszenzus az iskola céljáról és hatékonyságáról. A közoktatás és az ország válságban van, így fontos, hogy megfelelő válaszokat találjunk a problémákra.

Setényi János, az MCC kutatója a hagyományos oktatás erényeit és annak védelmének fontosságát hangsúlyozza, míg a szerző a fiatalok nézőpontját próbálja megérteni a rendszer fejlesztése érdekében. Az oktatásban a lexikális tudás és a kompetenciák egyaránt fontosak, és nem szabad, hogy az ideológiai harcok áldozatává váljanak.

A szerző szerint a konzervatív oktatási narratíva fókuszvesztett a magyar helyzetet illetően, és a valóság csak egy részét tükrözi. Az oktatás célja a társadalmi érdekek és a gyermekek érdekeinek összehangolása, amely magában foglalja a gazdasági, társadalmi és erkölcsi helytállást.

A magyar oktatási rendszer nem képes megfelelően ellátni a feladatát, és a szerző szerint a műveltség és a gazdasági szerep mellett a szocializációs szerep is fontos. A lexikális tudás túlzott hangsúlyozása és a terhelés növekedése a kreativitás és az értékek internalizálásának elvesztéséhez vezet.

Az oktatásnak esélykiegyenlítő szerepet is kell betöltenie, de a magyar rendszer felerősíti a családi és anyagi különbségeket, ami a társadalmi-gazdasági háttér és az iskolai teljesítmény közötti összefüggést erősíti. A hátrányos helyzetű gyermekek számára a tanulás szeretetének hiánya és a munkaerőpiaci esélyek romlása jelent problémát.

A szerző szerint az oktatásról szóló vita fókuszvesztett, és az oktatás kulcsfontosságú egy ország felemelkedéséhez. A magyar közoktatásban szükség van a differenciálásra, a szociális érzékenységre, a központi szabályozás mérséklésére, az alapműveltség megőrzésére, és a hátrányos helyzetű gyermekek támogatására. Az oktatáspolitikát meg kell kímélni a kultúrharc ártalmaitól, és a változásokhoz türelemmel és odafigyeléssel kell közelíteni.

A szerző a Nívó a Közéletben Egyesület elnöke.