A japán SLIM holdszonda túlélte a harmadik holdi éjszakát

A japán űrhivatal, a JAXA bejelentette, hogy a SLIM holdszonda sikeresen túlélte a harmadik holdi éjszakát, és képet küldött a Földre, ami a híres japán technika ellenállóságát bizonyítja a zord hőmérsékletváltozásokkal szemben.

A japán SLIM holdszonda januárban szállt le a Hold felszínére, bár nem a tervezett módon, hanem a feje tetején. Ennek ellenére a szonda képes volt napenergiát gyűjteni és tudományos feladatokat végezni, mielőtt a rendkívül hideg holdi éjszakára nyugovóra tért. A JAXA közlése szerint a szonda nem volt arra tervezve, hogy túlélje az éjszakát, de mégis sikerült újra kapcsolatot létesíteni vele a következő éjszakák után is.

A SLIM a leszállás után nem sokkal egy kissé nyakatekert pozícióban volt, de ez nem akadályozta meg abban, hogy válaszoljon a földi jelre és képet küldjön a holdfelszínről egy egyhetes éjszakát követően.

A JAXA az AP hírügynökség tudósítása alapján kiemelte, hogy a SLIM főbb funkciói továbbra is működnek, annak ellenére, hogy a holdi nappali és éjszakai hőmérséklet között drasztikus változások vannak: éjszaka akár -170 Celsius-fokig is lehűlhet, míg nappal a hőmérséklet +100 Celsius-fokig emelkedhet.

A szonda állapotának romlását az űrügynökség szorosan figyelemmel kíséri. A SLIM már most is messze túlszárnyalta az amerikai Intuitive Machines által februárban leszállt Odysseus holdszondát, amely az első holdi éjszaka után meghibásodott és azóta sem adott életjeleket.