Bolsonaro magyar követségi tartózkodása nem menedékkérés volt

A brazil legfelsőbb bíróság szerint nincs bizonyíték arra, hogy Jair Bolsonaro, a volt brazil elnök diplomáciai menedékjogot akart volna szerezni a magyar nagykövetségen.

A vizsgálat lezárult, és a brazil legfelsőbb bíróság írásos határozata kimondta, hogy "nincsenek olyan konkrét elemek, amelyek arra utalnának, hogy a vizsgált fél diplomáciai menedékjogot akart szerezni, hogy elmeneküljön az országból, és következésképpen veszélyeztesse a folyamatban lévő büntetőeljárást" .

Az ügy akkor került a nyilvánosság elé, amikor a New York Times beszámolt róla, hogy Bolsonaro februárban két éjszakát töltött a Magyarország brazíliai nagykövetségén. Ezt a biztonsági kamerák kiszivárgott felvételei támasztották alá. A volt elnök útlevelét a brazil rendőrség elkobozta, és két korábbi segítőjét letartóztatta puccs tervezése miatt, miután Bolsonaro elveszítette a 2022-es elnökválasztást. A büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van ellene [^New York Times].

A brazil külügyminisztérium reagált az eseményekre, és bekérette Halmai Miklós magyar nagykövetet, emlékeztetve, hogy a "Jair Bolsonaro volt elnököt érintő nyomozás Brazília belügye". Bolsonaro magyarázata szerint a követségi látogatás célja a két ország közötti szoros diplomáciai kapcsolat ápolása volt, míg a magyar kormány nem reagált érdemben az ügyre. A követségről azonban kirúgtak két brazil alkalmazottat, akik hozzáférhettek a biztonsági kamerák felvételeihez, de nem bizonyosodott be, hogy ők terjesztették azokat .