Lefújták a magyar hegymászó expedícióját a Himalájában

Varga Csaba hegymászó újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készült, de a kínai hatóságok nem adtak engedélyt az expedíciójára.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Hazajáró kedden a Facebookon számolt be arról, hogy Varga Csaba hegymászó expedícióját a kínai hatóságok lefújták. A hegymászó többszöri halasztás után sem kapott engedélyt a Shishapangma 8027 méter magas csúcsának megmászására, így 2024-ben már biztosan nem tudja teljesíteni a kihívást.

Varga Csaba, aki korábban már hat 8000 méternél magasabb csúcsot hódított meg oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül, rendkívül csalódott a döntés miatt. Azonban nem adja fel álmait, és már a következő nyolcezres expedícióit tervezi.

A nagyváradi hegymászó április elején indult útnak Budapestről Nepál fővárosába, Katmanduba, a világ 14. legmagasabb hegycsúcsát, a Shishapangmát szerette volna első magyarként oxigénpalack nélkül megmászni. Eddigi sikerei között szerepel a Gasherbrum II, a Broad Peak, a Manaszlu, a Gasherbrum I, a Dhaulagiri és a Nanga Parbat csúcsainak meghódítása.

A Himalájában nem csak az expedíciók engedélyezése, hanem az elhunyt hegymászók holttestének lehozatala is aktuális téma. A Mount Everest serpái, 18 katonával kiegészülve, nemcsak a hegymászók által hátrahagyott szemetet szándékoznak eltakarítani, hanem öt elhunyt hegymászó holttestét is lejuttatják a hegyről. Sokan reménykednek, hogy a tavaly májusban elhunyt Suhajda Szilárd is köztük lesz, akinek családja, felesége és kisfia így végső búcsút vehetne.

A Himaláján összesen 12 hegymászó halálát jegyezték fel, közülük 5 nem került elő, köztük van Suhajda Szilárd is. Az ország egy emberként reménykedik abban, hogy megtalálják a hős hegymászót. Suhajda Szilárd tavaly tavasszal indult el, hogy meghódítsa a Mount Everestet, de május 20-án az alaptábort maga mögött hagyva, és a csúcs elérését négy nappal később tervezve, tragikus véget ért a nagy vállalkozása. Az egész ország szorított azért, hogy ne legyen igaz a feltételezés, ami sajnos bizonyossággá vált: Szilárd nem tért vissza többé az Everestről, a hegy örökre magához ragadta.