Fogyasztóvédelmi szabályok változása Magyarországon

A Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétették a tartós fogyasztási cikkek jótállási idejének módosítását, valamint új előírásokat vezettek be bizonyos gyermekeknek szánt termékek esetében.

A keddi Magyar Közlönyben megjelent módosítások értelmében a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállási időtartamot újrahatározták. A jótállás időtartama mostantól 10 ezer forinttól 250 ezer forintig terjedő eladási ár esetén két év, míg 250 ezer forint feletti eladási ár esetén három év lesz. Továbbá, ha a fogyasztási cikk három javítást követően ismét meghibásodik, a vállalkozás köteles azt nyolc napon belül kicserélni, vagy ha ez nem lehetséges, a vételárat visszatéríteni.

Az új szabályozás részeként a gyermekeknek szánt termékek esetében is változásokat vezettek be. A Magyar Közlöny kimondja, hogy tilos kirakatban elhelyezni vagy közszemlére tenni azokat a termékeket, amelyek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, a homoszexualitás megjelenítése vagy népszerűsítése, illetve a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása.

Ezenfelül, a rendelet előírja, hogy a fent említett jellemzőkkel rendelkező termékeket nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények, templomok és vallásgyakorlásra rendelt helyek bejáratától számított 200 méteres távolságon belül nem szabad forgalmazni.

A gyermekeknek szóló termékek, amelyek a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jelenítik meg, vagy a szexualitást ábrázolják, csak zárt csomagolásban és elkülönítve értékesíthetők.

Végül, a rendelet kimondja, hogy a könyvkiadóknak kötelező tájékoztatniuk a kereskedőket, ha a könyv meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, a homoszexualitás megjelenítése vagy népszerűsítése, vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása. Ez a szabály nem befolyásolja a kereskedőknek a kiadóval szembeni visszkereseti jogát.