Jelentős változások várhatók a jogosítványok megszerzésében és az építési szabályokban

Az Építési és Közlekedési Minisztérium új jogszabálytervezeteket adott ki, amelyek jelentős változásokat hozhatnak mind a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők számára, akik C és CE kategóriás vezetői engedélyt is szerezhetnek, mind az építési szabályok terén. A változások célja a képzési idő és költségek csökkentése, valamint a gépkocsivezető-hiány enyhítése a fuvarozói piacon, illetve az építési szabályok szigorítása.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium által hétfőn közzétett tervezet szerint a kormány módosítaná a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló rendeletet. A 24.hu információi alapján az új szabályozás értelmében a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők rövidebb idő alatt és kevesebb költséggel szerezhetnék meg a C és CE kategóriás engedélyeket.

A tervezet indoklása szerint a változtatás lehetőséget biztosítana arra, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők egy kombinált, C és CE kategóriákat egyszerre magába foglaló tanfolyamot kezdhessenek el. Ennek köszönhetően a képzési idő lerövidülne, a költségek csökkenének, ami elősegítené a képzésben résztvevők gyorsabb munkába állását és hozzájárulna a gépkocsivezető-hiány csökkentéséhez a fuvarozói piacon.

Jelenleg a jogszabályok értelmében a C és E kategóriás jogosítványokat nem lehet egyszerre megszerezni, a CE kategória megszerzésének feltétele az érvényes B és C kategóriás, nem kezdő vezetői engedély. A C kategóriás jogosítvány a 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsikra, valamint a gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvények vezetésére jogosít fel. A CE kategória pedig a C kategóriájú tehergépjárműből és nehéz pótkocsiból álló szerelvény vezetésére jogosít fel.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium szerdai közleménye szerint az ÉTDR (építésügyi hatósági engedélyeztetési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszer) működését szabályozó jogszabálytervezet az építési szabályok szigorítását szolgálja. Az új, 2023-ban elfogadott, majd 2024. október elsején hatályba lépő, a magyar építészetről szóló törvény példátlanul, de építész szakmai elvek mentén szigorítja, hogy mi épülhet Magyarországon. Egyaránt szabályozza a legnagyobb közberuházásokat és a legkisebb magán építkezéseket, felújításokat is.

A törvény értelmében nem elég csak a szigorított szabályoknak megfelelni, hanem az illetékes főépítész és tervtanács hozzájárulásával is rendelkezni kell. Ha ez nincs meg, vagy a szabályokat nem tartják be, nem lehet építkezni. A jövőben a településkép és az illeszkedés maximális szinten fog érvényesülni, amelyről nem a rosszindulat vagy az irigység, hanem az illetékes hatóság és a szakma dönt majd. Aki ezek után építkezik vagy felújít, a szigorú szabályoknak kell hogy megfeleljen.