Szörényi Levente és Bródy János amerikai ügyleteiről szóló vádak

Meglepő információk kerültek napvilágra az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának Facebook-oldalán keresztül, melyek szerint Szörényi Levente és Bródy János negyven évvel ezelőtt az Egyesült Államokban játszási jogokat adhattak el az István, a király című rockoperából.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának egyik bejegyzése szerint egy besúgó, Víg fedőnevű ügynök azt állította, hogy Szörényi Levente az Amerikai Egyesült Államokban eladta az István, a király zenei anyagának játszási jogait. A jelentés szerint ez a tranzakció Bródy János tudtával történhetett, és jelentős adómentes jövedelmet eredményezhetett a szerzőpáros számára.

Rosta Mária, Szörényi Levente menedzsere, a Blikknek adott nyilatkozatában nevetségesnek nevezte a jelentést. Elmondása szerint Szörényi Levente 1984-ben valóban járhatott Amerikában, de a jogok akkor már a Fonográf GMK. tulajdonában voltak, így az eladás lehetetlen lett volna. Rosta hozzátette, hogy Szörényi Levente nem kíván negyven évvel ezelőtti történetekkel foglalkozni, de logikai képtelenség is lenne, hogy eladjon bármit is, ami még itthon sem volt igazán ismert.

Bródy János a Blikknek úgy nyilatkozott, hogy az ügynöki jelentés tartalma "hülyeség". Hozzátette, hogy az interneten terjedő hazugságok miatt kezdett el foglalkozni az online világgal, és így bukkant rá a levéltár oldalára. Bródy szerint a jelentésben foglaltak nem felelnek meg a valóságnak, és az ügynök valószínűleg csak kitalálta ezt a történetet.

Bródy emellett kifejtette, hogy a jelenlegi kormány hívei által terjesztett hamis feltételezésekkel már megszokta, hogy szembesül. Ezek szerint a kommunista kormány kegyeltje lett volna, és csak ennek köszönhetően érte el a sikereit. Bródy ezt a jelenséget a "NER eltörléskultúrájának" nevezi, amit szerinte néhány kormánypárti támogatással rendelkező, magát történésznek képzelő személy terjeszt az interneten. Bródy hozzátette, hogy a "Mondd, te mit hiszel" című dalban megírta róluk a véleményét, amelyet az érdeklődők megtalálhatnak, ha kíváncsiak rá.