Itt az év védése? Földöntúli bravúrt mutatott be háttal a korongnak az orosz hokikapus

Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Florida Panthers kapusa, Szergej Bobrovszkij magyar idő szerint szerda hajnalban az év talán legnagyobb védését mutatta be a Tampa Bay Lightning ellen a rájátszásban.

A második harmad végén a meccs 2–2-re állt, amikor Nyikita Kucserov okos passza után Bobrovszkij gyakorlatilag vert helyzetben volt, de nem adta fel. A vendégek támadója, Matt Dumba egy kihagyhatatlannak tűnő helyzetben volt, az üres kapu előtt állva, de Bobrovszkij hihetetlen mozdulattal, háttal a játéknak, félig a levegőben úszva, kinyújtotta a bal karját és megakadályozta a gólt, így a meccs 2–2-vel folytatódott.

Jon Cooper, a Tampa Bay edzője a mérkőzés után elismerte, hogy bár Dumba hibázott, Bobrovszkij bravúrja kiemelkedő volt. Steven Stamkos, a Lighting csapatkapitánya szerint Bobrovszkij rendkívül atletikus kapus, aki egy nagy mentéssel most ellenük villant meg.

Aaron Ekblad, Bobrovszkij csapattársa szerint a kispadon ülő játékosok nem akartak hinni a szemüknek, amikor meglátták a védést. A Florida Panthers végül hosszabbításban 3–2-re nyerte meg a mérkőzést, és ezzel összesítésben 2–0-ra vezetnek a négy győzelemig tartó párharcban.

Bobrovszkij a meccset 21 védéssel zárta, és a védésről elmondta, hogy leginkább a kétségbeesés hozta ki belőle, megpróbált minél nagyobb felületet kitakarni a kapuból a testemmel, és végül elakadt bennem a korong.

A nagy bravúrnak azért is volt jelentősége, mert így az utolsó harmad is 2-2-ről indult, sőt aztán a hosszabbítás is, amelyben Carter Verhaeghe döntött. Verhaeghe-nek a 47. rájátszásmeccsén ez volt az ötödik hosszabbításos győztes gólja, ezzel Patrick Kane-nel és Corey Perryvel holtversenyben harmadik az örökranglistán.

NHL, rájátszás, első forduló, eredmények:

Keleti főcsoport:
New York Rangers – Washington Capitals 4-3
A párharc állása: 2-0 a Rangersnek.

Florida Panthers – Tampa Bay Lightning 3-2 – hosszabbítás után
A párharc állása: 2-0 a Floridának.

Nyugati főcsoport:
Winnipeg Jets – Colorado Avalanche 2-5
A párharc állása: 1-1.

Vancouver Canucks – Nashville Predators 1-4
A párharc állása: 1-1.