Dandártábornokká nevezett ki két rendőrt és egy tűzoltót, valamint bírói kinevezéseket és felmentést hajtott végre Sulyok Tamás

Sulyok Tamás köztársasági elnök a Magyar Közlöny keddi számában kinevezte két rendőr ezredest és egy tűzoltó ezredest dandártábornoki rendfokozatba, valamint bírói kinevezéseket és egy felmentést is végrehajtott.

A köztársasági elnök a belügyminiszter javaslatára hozta meg döntését a dandártábornoki kinevezésekről. A kinevezések 2024. április 24-ei, illetve május 4-ei hatállyal lépnek életbe. A rendőrség két magas rangú tisztje, Seres József és Dékány Balázs rendőr ezredest a rendőrség dandártábornoki rangjába emelte. Huszár Tibor József tűzoltó ezredest pedig a tűzoltóság hasonló rangjába nevezte ki.

Ez a lépés a magyar közbiztonsági szervek vezetőinek rangsorában történő előléptetést jelent, amely a szervezetek működésében és a vezetői hierarchiában is fontos változásokat hozhat.

A köztársasági elnök ezenfelül felmentette bírói tisztségéből lemondására való tekintettel Jakabovits Pétert. Ugyanakkor öt új bírót nevezett ki:

  • Bartha Andrást,
  • Hetesi Mártát,
  • Kelemen Juditot,
  • Márton Évát,
  • és Zsírosné László Lívia Melindát

a 2024. május 1. napjától 2027. április 30. napjáig terjedő időtartamra.

Továbbá a Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy Sulyok Tamás államfő szintén erre az időtartamra meghosszabbította Martinek Adrienn, valamint Mizsák Georgina Mária bírói kinevezését.