A világ egyik legismertebb királynőjének kényszerházassága

170 évvel ezelőtt, 1854. április 24-én kötött házasságot I. Ferenc József császár és Wittelsbach Erzsébet, aki Sisi néven vált világhírűvé. Az esküvő azonban a fiatal lány számára inkább tortúra volt, mint boldog esemény.

Ferenc József, Európa egyik legnagyobb hatalmú uralkodója, kevés olyan nőt talált, aki korban és rangban is megfelelt volna neki feleségül. A választás végül a Wittelsbach-lányokra esett, bár sokáig úgy hittük, hogy nem Sisit, hanem nővérét, Ilonát szánták a császárnak. A legújabb kutatások azonban azt sugallják, hogy ez nem volt előre eldöntve. Az udvari politika Németországgal kívánta szorosabbra fűzni a viszonyt, ezért terelődött a figyelem a Wittelsbach lányokra.

Faludi Ildikó muzeológus, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum munkatársa szerint Ferenc József első látásra beleszeretett Sisibe, és gyakorlatilag azonnal a leendő jegyeseként tekintett rá. A lány két héttel később hivatalosan is eljegyzett lett, és az esküvőig még háromszor találkoztak egymással.

Álmatlan esküvő

A császár a 24. életévét töltötte, míg újdonsült felesége, Erzsébet mindössze 16 éves volt az esküvő idején. A szigorú udvari etikettől idegenkedő királyné számára a ceremónia és a hozzá kapcsolódó események, mint a díszvacsora és a bécsi népünnepély, ahol nyitott kocsiról üdvözölték a vendégeket, megpróbáltatást jelentettek.

Az esküvői ruhát többek közt két Madame Tussauds produkció is megörökíti, egyik Budapesten, másik Bécsben. A nászút során is a császárnak minden hajnalban vissza kellett utaznia Bécsbe az ország ügyeit intézni, ami megakadályozta a kellemes közös időtöltést.

Erzsébet királyné különleges személyiségével és erős karakterével Európa egyik legismertebb nőalakjává vált. Számos fontos döntésnél volt jelen, és egyesek szerint az 1867-es kiegyezésben is jelentős szerepet játszott. Emlékét könyvek és filmes alkotások, mint például a 2021-ben megjelent Sisi című televíziós sorozat is őrzi.