Kína geopolitikai befolyásának növekedése a karibi térségben

Antigua és Barbuda, a karibi térség egyik turistaparadicsoma, a globális geopolitikai vetélkedés új színterévé válhat, ahol Kína és az Egyesült Államok befolyásért küzdenek. Peking gazdasági és politikai befolyásának növekedése, valamint a katonai jelenlét megerősítésének hírei aggodalmat keltenek Washingtonban, amely hosszú ideig nem tulajdonított jelentőséget a kínai terjeszkedésnek.

Az elmúlt években Kína a Belt and Road Initiative (BRI) keretében növelte globális befolyását, és a kezdeményezés kiterjesztése a karibi térségre különösen érzékeny pont lehet az Egyesült Államok számára. A Fehér Ház és szövetségesei próbálnak alternatívákat kínálni a BRI-re, de ezek jelentősége egyelőre korlátozott.

A stratégiai fontosságú turistaparadicsom

Antigua, a Szélcsendes-szigetek közepén fekvő ország, amelyet korábban nem jellemeztek geopolitikai szempontból kiemelkedőnek, most Kína érdeklődésének középpontjába került. A sziget gazdasági és földrajzi előnyei ideálisak Kína számára, amely hivatalosan gazdasági övezetet tervez létrehozni, beleértve kikötőt és repülőteret is.

Évszázados elvek

Az Egyesült Államok hagyományosan a Monroe-doktrína alapján tekintett a karibi térségre, amelyet az 1823-ban kihirdetett elv alapján saját befolyási övezetének tartott. A hidegháború idején a térség fontossága nőtt, de a keleti blokk összeomlása után Washington figyelme lankadt, amit Kína kihasznált.

A SOUTHCOM szóvivője szerint Kína katonai célokra is felhasználhatja a kereskedelmi és diplomáciai jelenlétét, ami új szintre emelheti a két nagyhatalom versengését a térségben. A kínai érdekeltségek megjelenése Kubában, valamint az antiguai fejlesztések aggodalmakat keltenek az amerikai döntéshozókban.

A kereslet és kínálat

Kína gazdasági erejét használja fel a befolyásának növelésére, különösen a nehéz pénzügyi helyzetben lévő országokban. Antigua és Barbuda példája mutatja, hogy a kínai hitel és befektetés hogyan segíthet egy országnak a gazdasági nehézségek leküzdésében. A miniszterelnök, Gaston Browne dicsérte Kína politikáját, és az ország 2018-ban csatlakozott a BRI-hez.

A kínai befektetések ellenére a helyi ellenzéki vezetők aggódnak az ország szuverenitásának eladása és a környezeti károk miatt. Az Egyesült Államoknak figyelmet kellene fordítania a térségre, hogy megőrizze befolyását és megakadályozza, hogy a karibi térség Peking előkertjévé váljon.