A Fidesz kihívásai a választások után

Orbán Viktor és a Fidesz számára fontos lenne a tavaszi negatív tendencia megfordítása, különben a párt támogatottsága tovább csökkenhet az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon, ami nehezítheti a június 9-e utáni megszorítások menedzselését.

A Fidesz támogatottságának csökkenése szimbolikusan is megmutatkozik Orbán Viktor titkos kampánynyitóján, ahol egy Veszprém megyei kis faluban, Nemesgörzsönyben kezdte meg az uniós választási kampányt, elkerülve a nyilvánosságot és a potenciális kérdéseket. Ez éles ellentétben áll Magyar Péter Békés megyében kezdődő, nagy közönséget vonzó országjárásával. Orbán Viktor a Magyar Péterrel kapcsolatos kérdésekre nem kívánt érdemben válaszolni, azt állítva, hogy „Ez a baloldal belügye, majd ők maguk között lerendezik.”

A Fidesznek a korábbi választásokhoz képest csökkent a támogatottsága, a Závecz Research áprilisi felmérése szerint a biztos pártválasztók mindössze 33 százaléka szavazna rájuk az európai parlamenti választásokon, ami jelentős visszaesés a március eleji 45 százalékhoz és az öt évvel ezelőtti 50 százalék feletti eredményhez képest. Ezzel szemben a TISZA Párt, amelyet Magyar Péter vezet, már a megalakulása után két héttel 26%-os támogatottságot ért el, ami jelentős részben a Fidesz és az ellenzék támogatóiból, valamint azokból áll, akik eddig nem találtak maguknak valós alternatívát. A TISZA Párt különösen erős a 18-29 éves korosztályban, ahol háromszor annyi támogatójuk van, mint a Fidesznek. A vidéki nagy városokban és a legkisebb településeken is jelentős támogatottságot élveznek, helyenként megközelítve, vagy akár meg is haladva a Fidesz szavazóinak számát.

A párt számára kihívást jelenthet az infláció, a gazdaság lassulása és a várható megszorítások, amelyek ellen a kormány az otthonfelújítási támogatás és a benzinárstop intézkedésekkel próbál ellensúlyozni, de ezek a lépések valószínűleg nem lesznek elegendőek a támogatottság növelésére. Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Szakma Sztár rendezvényén elmondott beszédében nem érintette ezeket a gazdasági kérdéseket, és a Telex kérdéseire sem válaszolt, csupán annyit mondott: „Én a legfőbb ügyésznek hiszek. Ez egy közbizalmi állás (...), tehát amíg a bíróság az ellenkezőjét nem állítja, addig én a legfőbb ügyésznek hiszek.”

A Fidesz választási esélyeiről és a választások utáni gazdasági megszorításokról bővebb elemzést a HVG Fókusz rovatában találhatnak az olvasók. Azonban Orbán Viktor nem tart attól, hogy Magyar Péter pártja szavazókat venne el a Fidesztől, mondván: „Az én nézőpontomból a baloldalon minden párt egyforma: háborúpártiak, áskálódnak Magyarország ellen Brüsszelben, ezért az én munkámat nem befolyásolják.” Orbán Viktor a Magyar Péter-jelenséget „baloldali belügynek” tartja, amit a „baloldal majd elrendez egymás között”. Azonban a TISZA Párt támogatottságának dinamikus növekedése és a Fidesz támogatottságának csökkenése arra utal, hogy a politikai térkép jelentős átrendeződése zajlik Magyarországon.