Esztergomi választási csodafegyver még mindig várat magára

Az esztergomi önkormányzati választásokon a baloldali ellenzék még nem nevezte meg polgármesterjelöltjét, és a jelöltállítás határideje május 6-án délután 4 órakor jár le. Az öt évvel ezelőtti választásokon a Szeretgom Egyesület próbálta összefogni a baloldali pártokat, de jelentős lemaradással zártak a fideszes Hernádi Ádám polgármester mögött, aki több mint 30 százalékponttal győzte le Cserép Jánost.

A Szeretgom Egyesületnek van stratégiája, és a jelöltet minél később szeretnék megnevezni, hogy elkerüljék a korai támadásokat. A helyi ellenzéki pártok között azonban nem tapasztalható jelentős aktivitás: a Párbeszéd, a Momentum, a DK, a Jobbik és az MSZP esztergomi szervezetei közül egyik sem mutat jelöltállítási törekvést.

Az MSZP helyi szervezete már három éve feloszlott, de a városban maradt tagok Doroghoz tartoznak. Gurmai Zita, a területi szövetség elnöke szerint az idei Szeretgom jelöltjei mögött valószínűleg nincsenek pártok, és Magyar Pétert sejti a háttérben, akiről nem tart túl jó véleményt.

A Szeretgom Egyesületnél úgy tűnik, van új hősük, hiszen Cserép János a Magyar Péter-tüntetésről posztolt, Bádi Gábor pedig Talpra magyarok!-kitűzővel fotózkodott. Bádi Gábor szerint a jelölt bejelentésére már csak néhány napot kell várni, és a jelölt nem Magyar Péter pártjának, hanem a Szeretgomnak a színeiben indul. A pártokkal idén már nem egyeztettek, és Bádi Gábor szerint a pártokat a helyi önkormányzatoktól törvénnyel el kellene tiltani.

Esztergomban a jobboldal, és 2000-től a Fidesz adta a polgármestert, kivéve a 2010-14-es időszakot, amikor Tétényi Éva független jelöltként nyert, az ellenzéki pártok és civilszervezetek támogatásával. Jelenleg Esztergomban két hivatalos jelölt van: a fideszes Hernádi Ádám és a mi hazánkos Méhes Szilveszter.

A VII. kerületi közös képviselő egy emailben arra kérte a lakókat, hogy támogassák Nagy Andrea független jelölt indulását. A Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatója, Weisz Gábor Miklós szerint a közös képviselőké nem szabályt sértő tevékenység, ha magánszemélyként gyűjtenek aláírásokat. A Nemzeti Választási Iroda szerint a kampánytevékenység jogszerűségét a helyi választási bizottságok vizsgálják, ha panasz érkezik. Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője szerint a közös képviselő véleménynyilvánítása szabadságán belül van, de a lakók emailcímét nem kampányolás céljából kapta meg. Nagy Andrea 2014-ben még az ellenzéki összefogás jelöltjeként, 2019-ben már függetlenként nyert mandátumot.

: article-1 : article-2