Athén narancsba borult, de nem a Fidesz miatt

A Szahara felől érkező porfelhők borították be kedden Athént és más görög városokat, írja a Guardian. 2018 óta nem volt ilyen súlyos a helyzet, akkor Kréta szigete szenvedte meg leginkább a porvihart.

A sárgás-narancsos, sőt helyenként vöröses köd korlátozza a látási viszonyokat és jelentős légzési kockázatokat okoz. Görögországot idén már másodszor sújtják a szaharai porfelhők, néhány héttel korábban, ahogy mi is, ők is megtapasztalták ezt. Kosztasz Lagouvardosz, az athéni obszervatórium időjáráskutatási igazgatója szerint ez az egyik legsúlyosabb epizód a Szaharából származó por- és homokkoncentráció miatt 2018. március 21-22. óta.

A Szahara évente 60-200 millió tonna ásványi port bocsát ki, a legnagyobb részecskék gyorsan visszatérnek a Földre, a legkisebbek több ezer kilométert is képesek utazni, és akár egész Európát elérhetik. A görög meteorológiai szolgálat szerint az égbolt szerdán kezd majd kitisztulni, így a meteorológusok által jósolt lényegesen tisztább időre számíthatunk.

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a por koncentrációja korlátozhatja a napfényt és a látási viszonyokat, miközben növeli a finom szennyező részecskék koncentrációját, ami kockázatot jelent az egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára. Görögországot már március végén és április elején is sújtották szaharai porfelhők, amelyek Svájc és Dél-Franciaország egyes részeit is elérték. A videók és képek tanúsága szerint az athéni emberek a görög főváros melletti hegyekből figyelik a sárgás-narancssárgás, illetve vöröses eget, ami nem mindennapi látványt nyújt.

A szaharai porfelhő mellett a délről érkező szelek miatt Görögország déli részén erdőtüzek is keletkeztek, ez pedig az évnek ebben a szakaszában meglehetősen szokatlan. A tűzoltóság közlése szerint 24 óra alatt összesen 25 erdőtűzről érkezett jelentés az ország területéről. Három embert letartóztattak Párosz szigetén, mert vélhetően miattuk lobbant lángra egy bozóttűz. Jelentős károkról vagy sérültekről nem érkezett jelentés, a tüzet gyorsan megfékezték. Egy másik tüzet, amely Krétán, egy haditengerészeti támaszpont közelében tört ki, kedden sikerült eloltani.

A szaharai por Marsot varázsolt Athénból 2024. április 23-án. Emberek fotózzák a vörösbe borult Athént, és fiatalok beszélgetnek a vöröses város felett, ami a szokatlan időjárási jelenségnek köszönhetően különleges látványt nyújt.