A Candida-diéta: Hogyan szabadulhat meg a felesleges kilóktól

A Candida albicans élesztőgomba természetes része az emésztőrendszerünknek, de túlszaporodása számos egészségügyi problémát okozhat, különösen az 50 év feletti nők körében. A megfelelő diéta azonban segíthet a fogyásban és az egészség megőrzésében.

A Candida albicans egy olyan élesztőgomba, amely mindenki szervezetében megtalálható, és normális esetben segíti a tápanyagok lebontását. Azonban a túlszaporodása, amelyet többek között a stresszhormonok, antibiotikumok, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, az élelmi rost hiánya és az ülő életmód okozhat, súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A modern táplálkozásban jelentős arányban szereplő cukor és keményítő pedig tovább táplálja a gombát. A Candida túlszaporodása agyködöt, fáradtságot, cukoréhséget, emésztési problémákat, súlygyarapodást és a fogyásra való képtelenséget okozhat, különösen az ötven év feletti nőknél.

A Candida diéta lényege a gomba kedvenc táplálékának, a cukornak a csökkentése, valamint a feldolgozott szénhidrátok, alkohol, gyümölcsök, keményítőtartalmú zöldségek, gabonák és babok fogyasztásának korlátozása. A diéta hatékonyságát növelheti a fokhagyma, keresztes virágú zöldségek és a gyömbér fogyasztása, amelyek gátolják a Candida növekedését. Az almaecet és a fahéj is hasznos lehet, mivel károsítják a Candida sejtfalát. Dr. Myers probiotikum-kiegészítést is javasol.

A diéta előnyei közé tartozik, hogy már az első héten mérhető eredményeket érhetünk el, és az olyan panaszok, mint az agyi köd és az emésztési zavarok, többségében 30 nap alatt megszüntethetők.

Mintaétrend a Candida-diétához:

  • Reggeli: Tojás kókuszolajon sütve, keményítőmentes zöldségekkel, például borsóval, paprikával, cukkinivel, gombával, és egy adag szezonális gyümölccsel.
  • Ebéd: Natúr sült hús, gyökérzöldségekkel és hagymával sütve, fűszeres paradicsomszósszal.
  • Snack: Keményítőmentes szeletelt zöldségek guacamole-ba mártva.
  • Vacsora: Kókuszolajban sült csirke pirított zöldségekkel vagy párolt karfiollal, brokkolival.

Banános bögrés torta recept:

1 nagyon érett banán pépesítve, 1 tojás, 2 ek. kókusztej, 2 ek. kókuszliszt, 2 ek. dió, ¼ tk. fahéj, ¼ tk. vaníliakivonat, ¼ tk. sütőpor, csipet só. Az összetevőket keverjük össze, és süssük mikrohullámú sütőben, amíg meg nem kel és a teteje már nem nedves (kb. 3 perc). Díszítsük szeletelt banánnal és dióval.

Szabadon fogyasztható zöldségek:

A keményítőben szegény zöldségek közé tartozik a borsó, brokkoli, cukkini, káposzta, édeskömény, karfiol, kelbimbó, leveles kel, padlizsán, paprika, paradicsom, retek, saláta, spenót, uborka, vöröshagyma, zeller, zöldbab.

Megjegyzés: A Candida-diétában nem ajánlott a vörösboros-csokis torta fogyasztása, mivel a vörösbor és a cukor hozzájárulhat a Candida albicans túlszaporodásához. Azonban, ha valaki nem követi a Candida-diétát, és szeretne egy különleges desszertet készíteni, a vörösboros-csokis torta receptje kiváló választás lehet egy különleges alkalomra. Az elkészítés részletei és a szükséges hozzávalók a Smitten Kitchen receptje alapján megtalálhatók.