Tragédia a La Manche-csatornán: Öt menekült életét vesztette, köztük egy négyéves kislány

Legalább öt menekült, köztük egy négyéves kislány fulladt a tengerbe a La Manche-csatornán, amikor egy túlterhelt csónakkal próbáltak Nagy-Britanniába átkelni. A tragikus esemény az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál történt.

A La Voix du Nord című regionális napilap értesülései szerint a menekültek több mint száz fős csoportja egy gumicsónakon indult útnak, amelyet embercsempészek indítottak a brit partok felé. A lap információi alapján az átkelés előtt lökdösődés volt a túlterhelt csónak körül. A hatóságok egyelőre nem közölték a tragédia részleteit.

Az utóbbi időben több halálos baleset is történt ezen a partszakaszon. Március 3-án egy hétéves kislány fulladt a vízbe, amikor egy halászhajó felborult az Aa csatornában, mely 15 embert szállított. Február végén egy 22 éves török állampolgár vesztette életét, és két másik menekült eltűnt, amikor kiesett egy hajóból Calais partjainál. Január 14-én öt bevándorló, köztük egy 14 éves szíriai fiú veszett oda Wimereux-nél, miközben egy lélekvesztőhöz próbáltak eljutni a 9 Celsius fokos vízben.

A helyi prefektúra összesítése szerint tavaly 12 menekült vesztette életét, miközben megpróbált átkelni a La Manche-csatornán. A brit hatóságok adatai alapján 2023-ban 29 437 ember érkezett az Egyesült Királyságba csónakokon átkelve a csatornán, ami a 2022-es 45 ezres rekordot követi. Az átkelők közül 20 százalék afgán állampolgár, őket az irániak és a törökök követik legnagyobb számban, az eritreaiakat és az irakiakat megelőzve.