Nargesz Mohammadi: Háború zajlik a nők ellen Iránban

A Nobel-békedíjas Nargesz Mohammadi, aki jelenleg a teheráni börtönben van fogva tartva, hangüzenetében arra szólította fel az irániakat, hogy álljanak ellen a nők elleni hadjárattal.

A 2021 óta bebörtönzött aktivista a közösségi médiában közzétett hangfelvételén keresztül arra kérte az őrizetbe vett, megvert vagy szexuális erőszak áldozatává vált nőket, hogy osszák meg tapasztalataikat, és sürgette az Iránban és a határain kívül élőket, hogy lázadjanak fel a nőkkel szembeni háború ellen. A teheráni Evin börtönből küldött üzenetében beszámolt arról is, hogy egy újabb nő került a létesítménybe, aki a biztonsági erőket szexuális bántalmazással vádolta.

Az iráni kormányt az elmúlt hetekben többek között azért is bírálták, mert szigorították a hidzsáb viselésével kapcsolatos szabályokat. Abaszali Mohammadian, Teherán rendőrkapitánya az állami tévében bejelentette, hogy fellépnek azok ellen, akik a hidzsáb levételét népszerűsítik. Ebrahim Raiszi elnök is támogatását fejezte ki a kötelező fejkendőviselés szigorúbb betartatása mellett, miközben nemzetközi szinten is fenyegető retorikát alkalmazott, különösen Izraellel szemben, amelyet totális pusztulással fenyegetett meg, amennyiben megtámadná Iránt .

Az 1979-es iszlám forradalom óta Iránban kötelező a fejkendő viselete a nők számára. Az évtizedek során egyre több nő szegült szembe ezzel a rendelkezéssel, és 2022-ben országos tüntetések törtek ki Mahsza Amini halála kapcsán, akit az erkölcsrendészet vett őrizetbe és aki az őrizetben halt meg. A rendőrség az utóbbi hónapokban több autót foglalt le, amelyekben kendő nélküli nők utaztak, és büntetést szabtak ki a tulajdonosokra. Emellett több kávézót és éttermet is bezártak, mert a hatóságok szerint nem tartották be az öltözködési előírásokat (MTI).