Ingyenesen jutott állami ingatlanhoz Balog Zoltán püspöki irodája

Balog Zoltán püspöki irodája január végén egy több mint 1,4 milliárd forint értékű ingatlant kapott az államtól, költségek nélkül. Az Alkotmány utca 25. alatti, 569 négyzetméteres irodaházként funkcionáló palotaépület a Parlament közelében helyezkedik el, csupán néhány saroknyira a trianoni emlékműtől.

Az RTL információi szerint a Dunamelléki Református Egyházkerület a 15 éves értékesítési moratórium lejárta után jogosult lehet az ingatlan értékesítésére, és a tervek szerint egy konferenciaközpontot is kialakítanak az épületben.

A hivatalos magyarázat alapján az ingatlanra azért van szükség, hogy Balog püspök egy belvárosi luxusingatlanból láthassa el az egyházkerületi feladatokat. Az ingatlant idén januárban kapta meg az egyházkerület a szolgálat hivatali feladatainak ellátása érdekében, és a tervek szerint felújítják.

Az épület 1950 óta az állam tulajdonában volt, és az utolsó állami használója 2013 és 2017 között az akkor Balog által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) támogatáskezelő szerve volt. Ezt követően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kezelésébe került az ingatlan, amelyet 2021 óta Balogék használtak bérlőként. A parokia.hu-n megjelent 2021-es tudósítás szerint „a püspöki székház elegendő hely hiányában átmenetileg az Alkotmány utca 25. szám alatti bérleményben kapott helyet”.

Az ingyenes ingatlanátadást az állami vagyonról szóló, 2007-ben elfogadott törvény teszi lehetővé. Az Orbán-kormány 2010 májusától 2023 augusztusáig összesen 257 ingatlant adott át különböző egyházaknak ingyenesen, ezek összértéke pedig csaknem 57 milliárd forint volt. A reformátusok összesen 13 milliárd forint értékben kaptak ingatlanokat. Szembetűnő, hogy a reformátusoknak tizenhárom év alatt átadott 57 állami ingatlanból 49 azután érkezett, hogy Balog Zoltán korábbi minisztert 2021 februárjában lelkészi elnökké választották.

Az rtl.hu úgy tudja, hogy idén az 1,4 milliárd forintot érő Alkotmány utcain kívül átadtak egy ingatlant a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központnak 68 millió forint értékben, valamint kettőt a Katolikus Karitasznak csaknem 40 millió forint értékben.

Balog Zoltán február közepén lemondott a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről a kegyelmi ügyben betöltött szerepe miatt, majd később egy alapítványi tiszteletbeli elnöki posztjáról is lemondott, ezt követően pedig a Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítvány kuratóriumából is távozott. Ebben a cikkünkben bemutattuk, a színfalak mögött milyen kármentési munkába kezdett a püspöki tisztségéről le nem mondó Balog, aki utólag elismerte, hogy súlyos hibát követett el a kegyelmi ügyben.

Az ingatlan építészeti értéke miatt is kiemelkedő, hiszen a Bajcsy-Zsilinszky úthoz közeli kétemeletes palota a századforduló építészetének egyik kevéssé emlegetett, de kimondottan nívós, neobarokk elemek tömegét viselő mutató darabja. A Csillag-palota Goldmann Ernő tervei szerint született, aki egyetlen évtized alatt száztíz bérházat épített, és a főváros legfoglalkoztatottabb építőmesterei közé tartozott. Az épületet Wellisch Sándor és Gyula kivitelezésében építtette ifj. Csillag Béla nagybirtokos és felesége, Geiger Flóra. Az épület kapuját Pick Ede kovácsmester készítette, és a földszinten lévő üzlethelyiségek, illetve a lakások 1900-ban teltek meg élettel. Goldmann Ernő munkásságát Rozsnyai József doktori disszertációjában ismerteti részletesen.