Tankerületi adósságok és letartóztatás

A tankerületek adóssága tovább nőtt, annak ellenére, hogy a kormány tavaly decemberben jelentős összeget biztosított a tartozások rendezésére. A Belső-Pesti Tankerületi Központ gazdasági vezetőjét korrupciós bűncselekmények miatt őrizetbe vették.

A Népszava által idézett Magyar Államkincstár kimutatásai szerint, bár a kormány tavaly decemberben mintegy 1800 millió forintot biztosított a tankerületek adósságainak rendezésére, januárban a 60 közül 26 tankerületi központnak volt lejárt adóssága, összesen 1880 millió forint értékben. A legnagyobb tartozást, 340 millió forintot, a Belső-Pesti Tankerületi Központ halmozta fel, amelynek gazdasági vezetőjét nemrég korrupciós bűncselekmények miatt letartóztatták. Novemberben még csak 39 millió forint adóssága volt ennek a tankerületnek, ami fél év alatt 300 millióval nőtt.

Februárra a helyzet valamelyest mérséklődött, az összes adósságállomány 281 millió forinttal, 1599 millió forintra csökkent. Ebben az egy hónapban a Kaposvári Tankerületi Központ tartozásállománya nulláról 154 millió forintra emelkedett. A Belső-Pesti Tankerületi Központ továbbra is rekordernek számít 336 millió forintos adósságával, ahol a gazdasági vezető közbeszerzési eljárásokat manipulált és fiktív számlákat állíttatott ki.

A Mátészalkai Tankerületi Központban 81 millió forintra, a Váci Tankerületi Központban 97 millió forintra sikerült lefaragni a tartozást. A Mátészalkai Tankerületi Központ 193 millió forintos, míg a Váci Tankerületi Központ 177 millió forintos adóssággal állt januárban. A balatonfüredi és esztergomi tankerületeknek, melyek januárban még nem, februárra már voltak adósságaik. A tankerületek gazdálkodásával kapcsolatosan a Klebelsberg Központ (KK) álláspontja szerint a központok önálló költségvetési szervek, és gazdasági döntéseiket önállóan hozzák meg. Ezzel szemben a KK működéséről szóló kormányrendelet alapján a tankerületi központok gazdálkodásának ellenőrzése a KK feladata lenne. A KK azt mondta, hogy „néhány” esetben egyes rezsiszámlákat nem sikerült kiegyenlíteniük, ezek kompenzációját december végén kapták meg a kormánytól. A Kelbelsberg Központ szerint a tartozások a tankerületek együttes költségvetésének kevesebb mint 0,5 százalékát tették ki. Ugyanakkor több tankerületi központ évek óta tartósan szerepel az államkincstár adóslistáján, szinte folyamatosan adósságokat görgetve maga előtt.