Kínai doppingbotrány és az amerikai felháborodás

Huszonhárom kínai úszó indult a 2021-es tokiói olimpián, annak ellenére, hogy pozitív doppingtesztet produkáltak, amit a kínai doppingellenes szervezet szennyeződésnek tulajdonított, nem pedig szándékos doppingolásnak. A botrány kapcsán többen újraosztanák a tokiói érmeket, és megkérdőjelezik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hitelességét, miközben felmerül, hogy a kimutatott szer, a trimetazidin valóban nem játszik szerepet a teljesítményfokozásban.

A tiltott szívgyógyszer hatóanyaga, a trimetazidin azonosítása után a Kínai Doppingellenes Ügynökség (Chinada) nem tiltotta el az érintett úszókat, mivel úgy ítélték meg, hogy a szer csak nyomokban volt jelen a szervezetükben, és tudtukon kívül kerülhetett be. A Chinada által készített jelentés a New York Times birtokába került, amely szerint a sicsiacsuangi Huayang Holiday Hotel konyhájában is kimutatták a trimetazidint, de nem találtak magyarázatot arra, hogy hogyan került oda.

A trimetazidin sportteljesítmény-fokozó hatása tudományos viták tárgya, de egyes sportágakban, mint például a műkorcsolya, jelentős előnyt jelenthet. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint minden esetet külön kell kezelni, és a kínai úszók esetében valószínűsíthető a szennyeződés.

A New York Times információi szerint a megbukott sportolók között két olimpiai aranyérmes is szerepel, Csang Jufej és Vang Sun, akiknek esetleges kizárása a magyar úszóknak is kedvezhetne. A WADA és a Nemzetközi Úszószövetség (WA) elfogadta a kínaiak érvelését, és a WADA tudományos és orvosi igazgatója, Olivier Rabin szerint nincs alap a szennyezés megkérdőjelezésére.

Az amerikai és nemzetközi úszótársadalom azonban felháborodott, és többen éles kritikával illetik a WADA-t és a kínai döntést. Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség vezérigazgatója, Travis T. Tygart szerint ez a tiszta sportolók hátba döfésének tűnik, és felháborítónak nevezte, hogy a WADA a szőnyeg alá söpörte az ügyet. A Global Athlete sportolói szervezet nyílt levélben kérdőjelezte meg a WADA döntését, és arra szólították fel az ügynökséget, hogy hozza nyilvánosságra a birtokában lévő bizonyítékokat.

A MACS vezetője, Tiszeker Ágnes szerint az ügy részben a közeledő olimpiával is összefügg, és felhívja a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban is előfordul a trimetazidin, de ott inkább szennyeződésnek tekintik. Tiszeker azt várja, hogy a WADA hamarosan új protokollt dolgoz ki a trimetazidinra vonatkozóan.

A WADA főtanácsosa, Ross Wenzel szerint az amerikaiak felháborodása álságos és képmutató, hiszen amikor ők kerültek hasonló helyzetbe, mindent elkövettek, hogy titokban tartsák. A Global Times kínai állami bulvárlap szerint a nyugatiak manipulálják a doppingügyet és szándékosan besározzák Kína úszóprogramját. A WADA továbbra is kitart a tudományos vizsgálat eredményei és az ügygyel kapcsolatos jogi döntése mellett.

Tiszeker Ágnes a kínaiak ügyével kapcsolatban azt mondta, hogy a trimetazidinnel jelentős probléma van: gyakran lehet olyan esetekkel találkozni, amikor a sportoló szervezetébe valamely más, nem tiltólistás gyógyszerrel vagy étrend-kiegészítővel kerül be a hatóanyag. A gond világméretű, és a doppingellenes szervezeteknek azt kell majd megtalálniuk, hogyan kerülhet be a sportolók által legálisan szedett szerekbe, esetleg élelmiszerekbe szennyezés formájában ez a hatóanyag. A WADA elnöke, Witold Banka kizárta, hogy újranyissák az állítása szerint alaposan, az előírásoknak megfelelően kivizsgált ügyet.

A kínai úszócsapat 30 főből állt Tokióban, a trimetazidin-ügyben érintett 23 versenyző közül 13 vett részt a játékokon, és nyert érmet: három aranyat és két ezüstöt. A pozitív mintá(ka)t adott valamennyi úszót ugyan nem nevezték meg, de az NYT azt írta, hogy köztük van Tokió kétszeres olimpiai bajnoka és ezüstérmese, Csang Jü-fej, Vang Sun, aki megnyerte a férfiak 200 méteres vegyesszámát, valamint Csin Haj-jang, aki tavaly világcsúcsot úszott 200 méter mellen.