Új jelölőszervezetek nyilvántartásba vétele az NVB-nél

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) legutóbbi ülésén újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba a június 9-ei választásokra, miközben az Európai Független-Centrum Párt nyilvántartásba vételét elutasította.

A választási kampány és az ajánlásgyűjtés már szombaton megkezdődött, de továbbra is érkeznek a jelölőszervezetek nyilvántartásba vételére irányuló kérelmek. Az NVB hétfői ülésén az Együtt Mindszentért Egyesületet és a Tihanyi Turisztikai és Marketing Egyesületet vette nyilvántartásba az önkormányzati választásokra, mivel a bejelentéseik megfeleltek a követelményeknek. Az Európai Független-Centrum Pártot azonban nem vették nyilvántartásba, mert a bejelentést nem az arra jogosult személy tette meg.

Az NVB által hozott döntések még nem jogerősek, és három napon belül lehet ellenük jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az EP-választásra már 34 pártot, az önkormányzati választásra 485 jelölőszervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 97-et vettek nyilvántartásba jogerősen. A független jelöltek és jelölőszervezetek szombaton kezdhették meg az ajánlóívek gyűjtését.

A jelölőszervezeteknek és jelölteknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységre külföldi támogatást, belföldi jogi személytől vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől támogatást, névtelen adományt vagy ezekből származó vagyonelemet az adott választásra nem használnak fel.

A nyilvántartásba vétel feltétele minden jelölőszervezet számára, hogy a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szerepeljenek, és oda jogerősen be legyenek jegyezve a választás kiírásakor. Nemzetiségi szervezet esetében további feltétel, hogy az alapszabályában 2021. január 1-jétől rögzített célja legyen az adott nemzetiség képviselete.

A jelölőszervezeteket a különböző választásokra kérelem alapján, egy eljárásban veszik nyilvántartásba, és minden lehetséges választáson jogosultak részt venni. A pártokat az EP- és az önkormányzati választásokra, az egyesületeket az önkormányzati választásra, a nemzetiségi szervezeteket pedig az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra veszik nyilvántartásba.

A június 9-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek – pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek – állíthatnak, valamint azon – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Az EP tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

Az EP-listák bejelentésének határideje május 3-a 16 óra, az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek május 6-án 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat, az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig május 7-e, 16 óra a listaállítás határideje.

  1. június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek Magyarországon, és a kampányidőszak hivatalosan április 20-án vette kezdetét.

A választási előkészületek során azonban előfordultak anomáliák. Egy halásztelki család jelezte, hogy a 2017-ben elhunyt rokonukat is értesítették a júniusi választásról, valamint egy 1980-as években külföldre távozott, 116 éves lenne szomszédjukat is. A Nemzeti Választási Iroda szerint a hibák a Belügyminisztérium nyilvántartásából származnak, és az érintett adatokat a panaszok nyomán pontosítani fogják.

A Nemzeti Választási Bizottság szocialista delegáltja, Litresits András aggodalmát fejezte ki az adatbázisok pontatlansága miatt, és tájékoztatást kért az NVI elnökétől arról, hogy a 2017-ben elhunyt nagymama választási értesítőjének postai sorsa mi lett 2019-ben. A HVG megkérdezte Litresits Andrást, aki azt mondta, tájékoztatást fog kérni az NVI elnökétől arról, hogy 2019-ben mi lett a 2017-ben elhunyt nagymama választási értesítőjének postai sorsa az irattári adatok alapján. A szocialista delegált "több mint aggasztónak" nevezte a Belügyminisztérium pontatlanságát, és felvetette a kérdést, hogy a 2019-es önkormányzati és EP képviselők választáson mi történt az elhunyt nagymama szavazataival, azaz történt-e visszaélés vagy bűncselekmény.