Hét vármegyére kiadott zivatarfigyelmeztetés

Vasárnap a felhős időjárás mellett hét vármegyében zivatarokra figyelmeztetnek, a hőmérséklet pedig 9 és 16 fok között alakul. Az ország nagy részén hidegfronti hatások érvényesülnek.

Vasárnap kezdetben napos időre számíthatunk, de később egyre több felhő lesz az égen. A Nyugat-Dunántúlon több órán keresztül kisüthet a nap, és ott lesz a legkisebb a csapadék esélye. Más területeken, különösen a Salgótarján és Szeged közötti szélesebb sávban, eső, zápor és helyenként zivatar is várható.

Az északnyugati és északi szelet erős, néhol viharos széllökések kísérhetik, különösen az Észak-Dunántúlon és az északkeleti tájakon. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 16 fok között várható, az északnyugati részen lesz a leghűvösebb. Estére a hőmérséklet 4 és 10 fok közé hűl, míg a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul.

A HungaroMet előrejelzése alapján zivatar miatt hét vármegyében adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. A veszélyforrások között villámlás, szélerősödés és jégeső is szerepel. A figyelmeztetés érinti Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyéket.

Hidegfronti hatások

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint a hidegfronti hatások az ország nagy részén érezhetők lesznek, de a keleti tájakon még kettősfronti hatások is előfordulhatnak. A hideg reggelen fokozódhatnak a kopásos jellegű ízületi panaszok, valamint fejfájás, görcsös panaszok, keringési és vérnyomásproblémák is jelentkezhetnek. A szeles idő miatt a fejfájásos panaszok súlyosbodhatnak, és ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhatnak.

A hő- és komfortérzetünk alacsony lesz, így nagyobb a megfázás veszélye, ezért réteges öltözködés ajánlott. A keleti tájakon élők dekoncentráltságot, fáradtságot, bágyadtságot érezhetnek, és migrén is előfordulhat.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el az Index időjárás oldalára.