Ungár Péter kritizálja a Momentumot és Karácsony Gergelyt

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője és társelnöke, nyílt levélben és közösségi média bejegyzésben támadta meg a Momentumot és annak elnökét, Donáth Annát, aki nemrégiben lett a fővárosi lista vezetője. Ungár szerint a Momentum 2019 óta kevés eredményt ért el a fővárosi közgyűlésben, és a 3-as metró felújításával kapcsolatos visszásságokért is felelősséget kellene vállalniuk.

Ungár Péter Facebook-posztjában gratulált Donáth Annának a fővárosi listavezetővé választásához, de egyben számon is kérte a Momentum tevékenységét a fővárosi közgyűlésben. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettesként való tevékenységét is megkérdőjelezte, arra utalva, hogy nem történt jelentős előrelépés a budapestiek életminőségében.

Ungár szerint a Momentum több pártpolitikusát is beültette a fővárosi cégek igazgatóságába és felügyelőbizottságába, ami ellentétes a politikai megújulás ígéretével. A 3-as metró felújításával kapcsolatban is kritikát fogalmazott meg, emlékeztetve arra, hogy Karácsony Gergely és a Momentum is azt ígérte, hogy a felelősök börtönbe fognak menni, és megoldják a légkondicionálás hiányát, de ezek a vállalások nem valósultak meg.

Ungár Péter csalódott Karácsonyban

Ungár Péter csalódottságát fejezte ki Karácsony Gergely iránt is, mivel a légkondicionálók még mindig hiányoznak a metrókocsikból, senki sem került börtönbe, és Bolla Tibor továbbra is a BKV vezetője maradt, annak ellenére, hogy neve szerepel az orosz kocsikról szóló szerződésen. Ráadásul nemrég fizetésemelést is kapott.

A Momentum által vezetett vizsgálóbizottság jelentése szerint a metrókocsik felújításának döntése csak a mai ismeretek fényében minősíthető hibásnak, és a jelentés felmenti Tarlós Istvánt, a korábbi főpolgármestert. Ungár szerint ez ellentmond Havasi Gábor korábbi állításainak, aki azt ígérte, hogy a jelentés feltárja az orosz lobbiérdekeket, de végül ez nem történt meg.

Ungár Péter több kérdést is feltett Donáth Annának, többek között arról, hogy mennyire tartja vállalhatónak a bizottság jelentését, és mennyire ért egyet azzal, hogy a légkondicionáló nélküli orosz kocsik vásárlása hibás döntés volt. Emellett felvetette, hogy Bolla Tibor pozícióban maradása és a BKV közbeszerzési dokumentációjának nyilvánosságra hozatala is fontos kérdések.

Az LMP frakcióvezetője összefoglalva úgy véli, hogy az elmúlt öt évben a fővárosi közéletet a pártpolitikai kifizetőhelyek, a semmittevés és egy semmitmondó vizsgálóbizottság jellemezte. Ungár Péter nyílt levelet írt Donáth Annának, amelyben kifejtette, hogy érdemes lenne a budapestieket megtisztelni azzal, hogy a Momentum elszámol a fővárosi tevékenységével.

A Momentum és az LMP nem először rúgja össze a port az elmúlt hónapokban, általában kölcsönösen azzal vádolva egymást, hogy hiteltelenek és az ellenzék sikerét veszélyeztetik. Tavaly augusztus 20-án a török elnök Recep Tayyip Erdogan jött Budapestre, aminek alkalmából a Momentum sajátos plakátokat helyezett ki a fővárosban, ezekről mondta azt Ungár, hogy az egész ellenzéki politika hitelét veszélyeztetik. Később kiderült, hogy Orbán Viktor tavaly nyáron Ungár nővérének adriai villájában nyaralt, amiért többen korrupcióval vádoltá meg az LMP társelnökét – köztük a Momentum is, ami szerint Ungár egyszerűen ostobának nézi az embereket. Idén januárban, amikor még nem is volt hivatalos az indulás, a Momentum már azt hirdette, hogy (az azóta LMP-s támogatással főpolgármester-jelöltté előlépő) Vitézy Dávid Ungár Péter és Orbán Viktor közös jelöltje, az LMP-s politikus pedig óvva intett mindenkit attól, hogy bedőljön Donáth Anna pártjának.