Szabadítsuk ki Táncsicsot! – Hogyan vált jobbágysorból forradalmár íróvá?

Szegény horvát–szlovák jobbágycsaládban nőtt fel Táncsics Mihály, aki a jogegyenlőségért vívott küzdelem meghatározó alakja lett. Börtönből való kiszabadítása a magyar forradalom egyik jelképévé vált. Ma 225 éve született, és életútja a jobbágysorból a forradalmár írói rangig ível.

Táncsics Mihály, eredeti nevén Mihajlo Stančić, 1799. április 21-én született Ácsteszéren, egy szegény horvát–szlovák jobbágycsaládban. Uradalmi cselédként kezdte pályafutását, majd tanítóképzőt végzett Budán, és később több piarista gimnáziumban tanult. A pesti egyetemen bölcsészetet és jogot hallgatott, de végül az irodalom és a magyar nyelvészet felé fordult figyelme. Feleségül vette Seidel Terézet, és boldog házasságban éltek. A jogegyenlőségért folytatott harcában radikális nézetei miatt többször is elbocsátották nevelői állásaiból, és írásai csak külföldön jelenhettek meg. 1847-ben sajtóvétség és izgatás vádjával ítélték el. A forradalom idején a nép kiszabadította a börtönből, és ekkor magyarosította a nevét Táncsicsra. A szabadságharc bukása után halálra ítélték, de felesége rejtekhelyet készített számára, ahol nyolc évig rejtőzött. 1884. június 28-án hunyt el.

A közelmúltban Táncsics Mihály személye két esemény kapcsán is reflektorfénybe került. Egyrészt a Most vagy soha! című történelmi kalandfilm, amely a forradalmár kiszabadításával ér véget, nagy vitát váltott ki a történészek körében. Hermann Róbert történész a Facebookon kifogásolta, hogy a film tévesen ábrázolja Táncsics nevének magyarosítását, mivel azt csak a forradalom után határozta el. Rákay Philip, a film kreatív producere a történelmi hűség kritikájára válaszolva azt üzente, hogy a film hatására a fiatalok jobban utána fognak olvasni az eseményeknek.

Másrészt március 12-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvényjavaslatot nyújtott be, amely a Várnegyedben található Táncsics Mihály utca 9. alatti egykori József-kaszárnyát érintette volna, de a történelmi ingatlan végül megőrizte műemléki védettségét.