Ritka kis hattyút mentettek meg Pest megyében

Magyarországon ritkán látható kis hattyút mentettek meg Pest megyében, amely az első ilyen madár, amit hazánkban jelöltek meg. A madár áprilisban indult útnak Magyarországból, és két nap alatt ért Ukrajnáig, de jövője bizonytalan a veszélyekkel teli vándorlási útvonalon.

A vándorló állatok gyakran más jogi környezetbe és új veszélyek közé kerülnek, amikor átlépnek egyik országból a másikba. A Magyarországon költő, télen Afrika felé vándorló madarakat itthon szigorú törvények védenek, de a Mediterráneumban gyakran válnak vadászok áldozatává. A hazánkban telelő vagy átvonuló madarak közül néhány faj, mint a kis hattyú, a melegebb idő beköszöntével északkeletre vagy keletre, az ázsiai tundrára költözik át. A kis hattyú Magyarországon kóborlónak számít, de a felmelegedés hatására rendszeresebb telelővé válhat.

A kis hattyúkat gyakran összekeverik a nagyobb számban előforduló bütykös hattyúkkal, pedig a kis hattyú ritka vendégnek számít hazánkban, és tudományos szempontból különösen érdekes az a példány, amelyet nemrégiben jelöltek meg.

  1. március 2-án egy sérült kis hattyút találtak Pest megyében, amelynek testében sörétdarabot találtak, de a kezelés során nem távolították el. Dr. Boros Emil, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa szerint a hazai vizeken élő bütykös hattyúk is gyakran sérülnek meg hasonlóan.

A madár gyógyulása után GPS-nyomkövetőt helyeztek el rajta, így vált az első Magyarországon jelölt kis hattyúvá. A nyomkövetés a projektbe bekapcsolódó Ökológiai Kutatóközpont Állatökológia Kutatócsoportja és Boros Emil vezetésével történt.

A kis hattyút március 15-én engedték szabadon, és egy hónapig maradt az Ipoly egyik kiöntésénél, majd április 12-én kezdte meg vándorlását. Április 14-én ért el Odesszáig, de április 15-e óta nincs róla bejelentkezés, ami lehet akkumulátor vagy hálózati probléma miatt is.

Az Ökológiai Kutatóközpont korábban más vízi madarakat, mint a böjti récéket követte nyomon, amelyek hasonló útvonalon vándorolnak. A kis hattyú esetében is hasonló útvonalat várnak a szakemberek.

A vándorló madarak számos veszéllyel néznek szembe útjuk során, például vadászat vagy környezeti problémák miatt. Az Ukrajnán át vonuló madarak esetében a szomszédos országban dúló háború is különösen érdekes szempont lehet.

A madáron lévő GPS-jeladó a nyakán helyezkedik el, és a készülék egyórás küldési intervallumra van beállítva. A nyomkövető napelemmel van ellátva, amelynek köszönhetően képes magát tölteni, de az akkumulátor élettartama korlátozott.

A klímaváltozás hatására a madárvándorlás is átalakul, és egyre több madár marad telelni Magyarországon, kihasználva a felmelegedést és a hómennyiség csökkenését.