Európa felújított templomává válhatunk

Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke szerint az ország Európa felújított templomává válhat, ahol az emberek erőt meríthetnek.

A jáki Szent György-templom több mint 2 milliárd forintos kormányzati támogatással való felújítása után Sulyok Tamás beszédet mondott az újraszentelésen. Az elnök úgy véli, hogy Magyarország lehet Európa azon helye, ahova az emberek erőt meríteni érkeznek, és hangsúlyozta, hogy újra egymáshoz kell épülnünk, mindenféle akadályt, félelmet, bizonytalanságot és bizalmatlanságot félretéve, még a hűtlenség korszakában is.

Sulyok Tamás szerint a családok lebontása, a közösségek erodálódása, a magány elhatalmasodása és az erkölcsi értékek elhagyása jellemzi a jelenkori társadalmat, ezért van szükségünk a megtartó közösségekre és Isten közelségére, mint spirituális többletre.

Az elnök kiemelte, hogy a felújított templom a magyarság értékeinek megőrzésének és ápolásának is a jele, és hogy Magyarországon még van akarat, szándék és forrás a templomok megújítására. Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar társadalom összefogásának eredményeként a templomok megújulnak, és ezáltal a magyarság megbecsüli, megőrzi és ápolja, amit örökül kapott.

A térség fideszes parlamenti képviselője, V. Németh Zsolt is felszólalt az eseményen, ahol megköszönte a kormánynak a templomok felújítására kiírt programot, amelynek keretében a jáki templom is megújulhatott. V. Németh hangsúlyozta, hogy a keresztény elveket valló kormányzat azokra az értékekre összpontosít és azokra fordítja anyagi erőforrásait, amelyeket értékrendje alapján jónak és hasznosnak tart, és amelyek Istennek is tetszőek.

A mise végén elhelyezték a templom kriptájában az alapító, Jáki Nagy Márton földi maradványait. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága pedig ICOMOS-díjjal tüntette ki a jáki Szent György-templomot a volt bencés apátsági templom helyreállításáért. A jáki Szent György-templom helyreállítása 2018-ban kezdődött, és a kormányzati támogatásnak köszönhetően valósult meg.

(via MTI)