A választópolgárok megakadályozhatják személyes adataik kiadását

A június 9-ei választások előtt a választópolgárok kérhetik a választási irodától, hogy ne adják ki nevüket és lakcímüket a jelölőszervezeteknek. Amennyiben valaki korábban már megosztotta személyes adatait egy pártnak vagy egyesületnek, de nem kíván kampányüzeneteket kapni, az adott szervezetnél kell kezdeményeznie adatai törlését.

A jelölőszervezetek a választópolgárokat korlátozás nélkül kereshetik meg szóróanyagokkal, vagy azokon a telefonszámokon is felhívhatják őket, amelyek a nyilvános telefonkönyvben szerepelnek, és amelyek használatát az érintettek nem tiltották meg marketing- és tájékoztatási célokra. A választási eljárásról szóló törvény értelmében a jelöltek és a listát állító jelölőszervezetek igényelhetik a választópolgárok adatait a választási irodáktól, amennyiben igazolják az adatszolgáltatás díjának befizetését.

Az adatszolgáltatás díja választópolgáronként három forint, és az információkat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára szabad felhasználni, másolásuk vagy harmadik személynek történő átadásuk tilos. A választópolgárok megtilthatják, hogy a választási szervek kiadják adataikat a jelölőszervezeteknek, ehhez a helyi választási irodához kell eljuttatniuk egy nyomtatványt, vagy az NVI honlapján kell azt kitölteniük.

A pártok és egyesületek a telefonelőfizetői névjegyzékből is szerezhetnek adatokat, de a telefonon keresztüli kampányoláshoz csak az aktualizált adattár használható fel. A korábban gyűjtött szimpatizánsi adatok felhasználása bizonyos feltételek mellett lehetséges, például csak akkor, ha azokat kifejezetten szimpatizánsi adatbázis építésére vagy aláírásgyűjtéshez gyűjtötték. Ha a választópolgár adatait kizárólag egy politikai kezdeményezés megvalósításához adta meg, azokat a cél betöltése után törölni kellett. Azonban, ha a választópolgár időbeli korlátozás nélkül bocsátotta rendelkezésre adatait, azokat a pártnál kell kérnie a törlésüket.