A budai választás tétje: visszatér-e a fideszes „mutyivilág” vagy marad az ellenzéki vezetés

A Budapest I. kerületében zajló önkormányzati választás egyik legnagyobb tétje, hogy a korábban 19 évig jobboldali vezetés alatt álló kerületben visszatér-e a Fidesz, vagy megőrzi pozícióját az ellenzéki összefogás által támogatott polgármester, V. Naszályi Márta. A Fidesz jelöltje, Böröcz László és a Kutyapárt jelöltje, Nánásiné Abonyi Gyöngyi is változást ígér, míg az LMP nem indít saját jelöltet, hogy ne rontsa az ellenzéki esélyeket.

A kerületben az ellenzéki összefogás jelöltje, V. Naszályi Márta büszke az elért eredményekre, és úgy véli, a Fidesznek az fáj, hogy elzárták az I. kerületi pénzcsapjaikat. A Fidesz jelöltje, Böröcz László szerint viszont a kerület sodródik, és véget kell vetni a rendetlenségnek. A Kutyapárt jelöltje, Nánásiné Abonyi Gyöngyi az acsarkodás helyett kínálna alternatívát, és a valós problémákra koncentrálna.

A 2019-es választáson V. Naszályi Márta szűk többséggel győzött, és az ellenzék 10-5 arányban többséget szerzett a kerületi képviselő-testületben. Azonban az ellenzéki előny fokozatosan elkopott, és a testületi ülések leginkább egymás vádolásával teltek. A Fidesz szerint a polgármester nem hajtotta végre a megszavazott döntéseket, míg V. Naszályi a kormányhivatal törvénysértő döntéseire mutogat.

V. Naszályi Márta 2010 óta önkormányzati képviselő, és 2019-ben váltott képviselői helyet polgármesterire. A kerületi választási szövetségben az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd vesz részt, az LMP és a Jobbik ezúttal kimaradt. A polgármester szerint a Fidesz által hangoztatott „Officium-ügy” egy felpumpált lufi, és büszke arra, hogy a képviselő-testületben egyes ügyekben teljes konszenzus volt, mint például az idősotthon tervezése és a bérlakásépítési program elindítása.

Böröcz László szerint a választás tétje, hogy rend és fejlődés vár-e az I. kerületre. A Fidesz polgármesterjelöltje kritikus a városvezetéssel, és változást ígér. A Kutyapárt jelöltje, Nánásiné Abonyi Gyöngyi szerint a kerületben állóháború alakult ki, és a döntéshozatal működését szeretné helyreállítani.

Az LMP nem indít saját jelöltet, hogy ne rontsa az ellenzéki jelölt esélyeit, de Csárdi Antal szerint mind Böröcz, mind V. Naszályi gyenge jelöltek. A Mi Hazánk is indít saját polgármesterjelöltet, Árendás Mónikát. A választás kimenetelét a kerület jövője szempontjából kulcsfontosságú, és a kampány előrehaladtával a politikai csata várhatóan csak fokozódni fog.

A XII. kerületben is érdekes fordulatokat hozhat a politikai verseny, ahol a Fidesz által jelölt Fonti Krisztina mellett a Kutyapártos Kovács Gergely is jelölt, akit a helyi előválasztáson nagy fölénnyel választottak meg. Azonban egy újabb jelölt is felbukkanhat a színen, a volt MSZP-s Vincze Géza, aki több civil szervezet támogatását élvezi, és függetlenként indulhat a polgármesteri posztért. Az MKKP tagsága először nem támogatta Kovács Gergely polgármesterjelöltként való indulását, de a tagság későbbi döntése alapján mégis részt vesz a választáson. A politikai helyzet így a XII. kerületben is izgalmas versenyt ígér a közelgő önkormányzati választásokon.