A kivándorolt magyarok visszacsábításának lehetőségei

Körülbelül 770 ezer olyan ember él a világban, aki Magyarországon született, de már nem itt él, és a magyarok jelentős része a jobb fizetési lehetőségek és a stabilabb jövőkép reményében hagyja el az országot.

Az Egyensúly Intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közös felméréséből kiderül, hogy a magyarok főként a magasabb külföldi fizetések, az itthoni bizonytalan jövőkép, valamint a klíma miatt döntenek a kivándorlás mellett. Az InfoRádió által készített interjúban Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója elmondta, hogy a kivándorlók között vannak olyanok is, akik már a rendszerváltozás idején külföldön éltek.

Az intézet adatai szerint 2004 óta 321 ezer magyar dolgozik külföldön, és az EU-csatlakozás óta több mint 300 ezer magyar vállalt munkát valamelyik másik európai uniós országban. A visszatérési hajlandóságot vizsgálva azt találták, hogy a legnagyobb motiváció a külföldi fizetés kétharmadának megfelelő jövedelem lenne Magyarországon.

A VOSZ elnökhelyettese, Gazsi Attila szerint a visszacsábításra leginkább hajlandó réteg motivációja eltérő. Kiemelte, hogy a legalább tíz évet külföldön töltők, a felnőtt gyerekekkel rendelkezők, valamint a nyugdíj előtt állók a leginkább megcélzható csoportok, mivel ők a kint megszerzett jövedelemből Magyarországon könnyebben meg tudnak élni.

A kutatás eredményei alapján már megkezdődött a párbeszéd a Nemzetgazdasági Minisztériummal, ahol a kezdeményezést pozitívan fogadták, és elkezdődtek az egyeztetések a kivándorolt magyarok hazacsábításának lehetőségeiről, bár ez egy hosszabb távú folyamatnak ígérkezik.