Aggteleken találkozott ismét magyar megmentőivel a törökországi barlangból kimentett kutató

Aggteleken gyakorlatozott Mark Dickey neves amerikai barlangkutató is, aki a Magyar Barlangi Mentőszolgálat mentőgyakorlatán vett részt, és találkozott azokkal a magyar mentőkkel, akik tavaly megmentették az életét.

Mark Dickey, az amerikai barlangkutató, aki tavaly szeptemberben rekedt a dél-törökországi Morca-barlangban, Magyarországon találkozott újra azzal a magyar mentőcsapattal, amelynek köszönheti az életét. Az ötnapos workshopon, amely Aggteleken zajlott, nyolc ország több mint 120 szakembere osztotta meg egymással a mentési módszereiket és tapasztalataikat.

Dickey a gyakorlatokon vett részt azokkal együtt, akik a törökországi mentésben is segédkeztek neki. A férfi elmondta az RTL-nek, hogy hasonló nemzetközi összefogás mentette meg az életét Törökországban, és most ismét összegyűltek, hogy felkészüljenek a következő esetre.

A kutató szeptember 2-án gyomorbélrendszeri vérzést kapott egy nemzetközi expedíció során, és 1040 méteres mélységben rekedt. Kimentésében több nemzetközi csapat is részt vett, köztük magyar, horvát, olasz, bolgár és szlovén mentők. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja volt az első, amely elérte Dickey-t, és gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálták az állapotát. A sikeres kezelésnek köszönhetően a 40 éves férfi képes volt lábra állni, így kihozhatták a barlangból.