Varga Judit munkatársainak ügyészségi látogatása rejtély marad

A Központi Nyomozó Főügyészség nem erősítette meg, hogy Varga Judit volt igazságügyi miniszter munkatársai megtekintették-e a Völner–Schadl-ügy iratait, hivatkozva a nyomozás érdekeire.

A Völner–Schadl-ügy kapcsán felmerült, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszter munkatársai beléphettek a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) épületébe, hogy megtekintsék a nyomozati iratokat. A KNYF azonban egy hónappal a nyomozás megindítása után sem erősítette meg ezt az információt.

A nyomozás a titokban készített hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után indult, amelyen Varga beszél volt feleségével, Magyar Péterrel. A felvételen Varga azt állítja, hogy előzetes információkat adtak Völner Pál volt igazságügyi államtitkárnak a rá vonatkozó nyomozásról, és hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint „kihúzatták magukat” a korrupciós ügy irataiból.

Varga Judit említette, hogy munkatársai, köztük Martonovics Bernadett és egy bizonyos „Dani”, belenéztek a nyomozati iratokba. A KNYF vezetője, Fürcht Pál főügyész korábban kijelentette, hogy az ügyészséget külső biztonsági szolgálat védi, amelynek feladata a látogatók regisztrálása. Ezt a biztonsági szolgálatot a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Beruházásszervező Zrt. tulajdonában lévő Nemzetközi Testőr Biztonságszolgálati Kft. látja el.

A 24.hu érdeklődött a KNYF-nél, hogy kiderült-e, Varga Judit munkatársai ténylegesen megjelentek-e az ügyészségen, és kihallgatták-e őket az ügyben. Az ügyészség azonban csak annyit közölt, hogy a nyomozás és a tanúkihallgatások még folyamatban vannak, és ezért további információkat nem áll módjukban megosztani. Az ügyészség tanúként kihallgatta Varga Juditot is.

Fürcht Pál főügyész a sajtótájékoztatóján a 24.hu azon kérdésére, hogy Varga Judit munkatársai valóban jártak-e az ügyészségen, azt mondta: "minket egy külsős őrző-védő szerv véd, akiknek kötelező felírni, ha egy külső személy jön hozzánk. Ha bent járt, ki fog derülni, ha nem járt bent, akkor is ki fog derülni a nyomozás során." Az ügyészség részletesebb tájékoztatást a nyomozás érdemi befejezését követően ígért.