Juhász Péter nyerte az előválasztást a Belvárosban

Juhász Péter, az Együtt egykori elnöke nyerte meg az ellenzéki előválasztást a budapesti V. kerületben, így ő lesz a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter kihívója a júniusi önkormányzati választáson.

Az előválasztáson Juhász Péter a szavazatok 58 százalékát, összesen 711 szavazatot kapva győzedelmeskedett Kovács Alex Gáborral szemben, aki a Tiéd a Belváros-frakció vezetője és több ellenzéki párt támogatását élvezte, de végül 42 százalékon, 516 szavazaton maradt. A részvételi arány alacsony volt, mindösszesen 1227 érvényes szavazatot adtak le, ami körülbelül 6 százalékos részvételt jelent.

Az előválasztásokat a Civil Választási Bizottság bonyolította le, és az eredmények összesítése után derült ki a végeredmény. Az előválasztás megszervezése nem volt zökkenőmentes, hiszen az előválasztási szoftver kidolgozása miatt az eredetileg április 4–7. között tervezett szavazást el kellett halasztani.

A V. kerületi előválasztás mellett még két másik kerületben is zajlott előválasztás a fővárosban. A XXII. kerületben Perlai Zoltán, a DK jelöltje győzött, míg a XII. kerületben Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje aratott látványos győzelmet. Perlai Zoltán jelöltségét az MSZP, a Párbeszéd, valamint az LMP és a Jobbik is támogatta, míg Havasi Gábor 2019-ben összellenzéki polgármester-jelöltként indult.

A jelöltállítás során a Momentum eredetileg Kerpel-Fronius Gábort indította volna, de ő visszalépett Juhász Péter javára. Ezt követően a Momentum támogatását adta Juhásznak, azonban ez a lépés a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatásának elvesztésével járt. Kovács Alex Gábor azzal is megvádolta a Momentumot és a DK-t, hogy az V. kerületi szervezeteikből ki akarják zárni azokat, akik őt támogatták.

Az előválasztások idei sora ezzel lezárult, a jelöltek szombattól kezdhetik meg az ajánlások gyűjtését. Juhász Péter Facebook-oldalán köszönetet mondott a résztvevőknek és kijelentette, hogy megkezdődött a rendszerváltás az 5. kerületben. Kovács Alex Gábor elismerte az előválasztás eredményét és tiszteletben tartja a választók akaratát.

A V. kerületben 2014 óta Szentgyörgyvölgyi Péter a polgármester, előtte két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet. A 2019-es önkormányzati választáson az MSZP-s Tüttő Kata volt az ellenzéki jelölt. Juhász Péter szerint a jólétet nem csak almaosztással lehet növelni, hanem azzal is, ha nem hagyjuk, hogy lopjanak, és így több forrás maradhat arra, hogy élhető kerületet hozzanak létre. Juhász egyszer már próbálkozott a V. kerületben: 2014-ben indult a polgármesteri posztért, de akkor 30 százalékos támogatottságával alulmaradt, és a 54 százalékot elérő Szentgyörgyvölgyi nyert. Azonban most úgy érzi, hogy a politikai klíma megváltozott, és sokaknak kinyílt a szeme azóta.

Kovács Alex Gábor, aki az előválasztáson alulmaradt, úgy nyilatkozott, hogy az előválasztási megállapodás értelmében támogatni fogja Juhászt, és szerinte a Fideszt le kell váltani az V. kerületben. Kovács 2006 óta képviselő volt a kerületben, de a következő önkormányzati ciklusban már nem lesz sem képviselő, sem polgármester, mert „fejben lezárja ezt a korszakot”.