Egy vulkán az izlandi elnökválasztás jelöltjei között

Eddig tizennyolc jelölt jelezte részvételi szándékát a június 1-jei izlandi elnökválasztáson, köztük egy projekt menedzser, üzletember, modell, mérnök és a volt reykjavíki polgármester.

Egy izlandi csoport szeretné, ha a jelöltek között szerepelhetne a Snæfellsjökull is, amely egy 1446 méter magas vulkán, és Julius Verne "Utazás a Föld középpontja felé" című regényében is megjelenik. Angela Rawlings, a Guardiannek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az ötlet, miszerint a vulkán lehetne Izland elnöke, évekkel ezelőtt fogalmazódott meg benne, inspirálva olyan országok példájától, mint Új-Zéland vagy Ecuador, ahol a természetnek és az élőlényeknek jogokat biztosítanak.

Jelenleg egy több mint 50 fős csapat dolgozik azon, hogy a Snæfellsjökull, melynek neve hó-hegy-gleccsert jelent, hivatalos elnökjelöltté válhasson. A vulkán megfelel a követelményeknek: elmúlt 35 éves és gyakorlatilag izlandi állampolgár. Rowlings, aki törvényesen felvette a Snæfellsjökullt középső névként, a hegyet képviselné a szavazólapon.

A kampány fókuszában a klímaváltozás áll, kiemelve, hogy Izland lakosságának fele élő tanúja lesz annak, hogy a 700 ezer éves gleccser 2024 és 2050 között elolvad. A hegy hivatalos jelöltségéhez 1500 aláírás szükséges április 26-ig, de eddig csak 200 aláírást sikerült gyűjteniük, így nagy feladat áll előttük az utolsó egy hétben.

Az még kérdéses, hogy ha a Snæfellsjökullt választanák meg elnöknek, hogyan látná el a protokolláris kötelezettségeket, mint például a törvények és kegyelmi kérvények aláírása, mivel Izlandon az elnök szerepe szimbolikus, de mégis vannak hivatalos feladatai.

A Snæfellsjökullról a Csámborgón található túraleírások szerint nyáron a jégmentes sziklaháton 4-6 óra alatt lehet a csúcsra érni.