A világ legnagyobb választásának tétje a demokrácia leépülése

Az indiai választások a világ legnagyobb demokratikus szavazásai közé tartoznak, ahol 968 millió ember jogosult voksolni, és a szavazás lebonyolításához 15 millió szavazóbiztos és 5,5 millió elektronikus szavazógép mozgósítására van szükség. A választásokat hét fázisban bonyolítják le, április 19-től június 1-ig tartanak, a szavazatszámlálás és eredményhirdetés pedig június 4-én lesz.

Az indiai politikai palettán több mint két és fél ezer párt található, és a kampányköltések az amerikai elnökválasztásét is meghaladják. A választások fő szereplői Narendra Modi miniszterelnök és a Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP), valamint az egykor domináns Indiai Nemzeti Kongresszus (INC). Modi népszerűsége töretlen, és a BJP győzelmét illetően nem sok kétség van, bár az ellenzéki összefogás repedezik, és az INC belső vitái és hatósági vegzálások miatt szétforgácsolódott.

A Pew felmérése szerint az indiaiak nagy része támogatja az erős vezetőket, és Modi személyében egy olyan vezetőt látnak, aki képes lehet az ország fejlődését és globális befolyását előmozdítani. Modi sikeresen alakította ki maga körül a nagy reformer imázsát, és a gazdasági reformok, infrastrukturális fejlesztések, valamint a külföldi tőkebefektetések terén elért eredményei jelentős gazdasági növekedést hoztak az országnak.

Ugyanakkor a BJP hatalmi centralizációs törekvései miatt az indiai demokrácia, sajtó- és véleményszabadság állapota romlik, és az ország már nem tekinthető teljes értékű demokráciának. A demokrácia minőségének romlása ellenére azonban a fejlődés tapintható, és sokan hajlandóak politikai szabadságokból áldozni a jólétért.

A Modi-kormányzat alatt a demokrácia leépülése mellett a hindu nacionalizmus és a nagyhatalmi ambíciók is erősödtek. Modi gyerekkora óta tagja a Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) nevű hindu szélsőjobboldali szervezetnek, és politikája a hindu vallás és a hindi nyelv propagálására összpontosít. A BJP politikája különösen a fiatalabb rétegek körében népszerű, akik egy erősebb, vallásosabb, nacionalistább indiai identitást szeretnének.

A választásokon az is kérdés, hogy a BJP mennyire tudja majd megerősíteni hatalmát, és hogy a centralizációs törekvések milyen hatással lesznek az ország sokszínű, erős regionális identitásokkal rendelkező államaira. A BJP bírálói szerint a hatalomkoncentráció hosszú távon vissza fog ütni, és az ország békéje csak a különböző csoportok egymással szembeni toleranciájával tartható fent. Az indiai politikai rendszer jellege egyúttal korlátot is jelent Modi felett, és a következő két hónapban kiderül, hogy ez a korlát mennyire marad erős.