A tőzsdei zuhanás szélén

A profi befektetők optimizmusa tovább nő, és egyre több pénzt fektetnek kockázatos eszközökbe, miközben a kezelt portfóliók készpénzállománya veszélyesen alacsony szintre csökken, ami előrevetítheti a részvénypiacok nagy zuhanását – állapítja meg a Bank of America friss felmérése.

A tőzsdék másfél éve tartó szárnyalása hamarosan véget érhet, erre utal a Bank of America alapkezelők körében végzett felmérés eredménye. A megkérdezett 260 szakember, akik összesen 719 milliárd dollár befektetésért felelősek, által kezelt portfóliókban az átlagos készpénz aránya 4,2 százalékra csökkent a márciusi 4,4 százalékról.

A felmérés történetében a portfóliók készpénzállományának 4 százalék alatti szintje jelentette azt a pontot, ahol a részvények piacán már vakon is eladási pozíciókat lehetett nyitni, mivel ilyenkor általában korrekció vagy nagyobb esés következett. A kontrariánus elmélet szerint a tőzsde nem tud tovább emelkedni, ha az optimizmus szélsőséges szintet ér el, mivel nincs több vevő, aki tovább növelhetné az árfolyamokat.

A készpénzállományoknak mindössze 0,2 százalékponttal kellene csökkenniük ahhoz, hogy elérjék ezt a kritikus szintet, ami további 1,4 milliárd dollár befektetését jelentené.

A befektetők derűlátása más mutatókban is megmutatkozik. A megkérdezettek nettó 11 százaléka szerint a globális gazdaság erősödni fog a következő 12 hónapban, márciusban még a gyengülésre számítottak. A recesszió valószínűségét 78 százalékuk zárja ki, ami jelentős növekedés a márciusi 65 százalékhoz képest.

A részvények iránti kitettség is növekedett, jelenleg nettó 34 százalék súlyozza felül portfóliójában a részvényeket, ami kétéves csúcsot jelent, bár historikusan volt már ennél magasabb is.

A stagfláció továbbra is jellemzi a globális gazdaságot, de egyre több alapkezelő hisz abban, hogy egy gazdasági boom korszakba léptünk, ami átlag feletti növekedést jelentene átlag feletti inflációval párosulva. Januárban még csak 5 százalék, márciusban 12 százalék, most pedig 24 százalékuk gondolja így.

Az infláció csökkenésének és a jegybanki kamatcsökkentéseknek a vártnál lassabb bekövetkezésére is felkészülnek a befektetők. Az alapkezelők csökkentették a kötvények, növelték viszont a nyersanyagok és az európai részvények arányát portfólióikban.

Az amerikai Federal Reserve-től (Fed) idén 46 százalék vár két, 27 százalék pedig három kamatcsökkentést.

A piacokat fenyegető legnagyobb kockázatnak továbbra is az inflációt tekintik, ezt követi a geopolitikai helyzet romlása és az amerikai elnökválasztás. Az Európai Tanács elnöke szerint sürgősen légvédelmi eszközöket kell adni Ukrajnának, ami további geopolitikai feszültségeket jelezhet, és potenciálisan befolyásolhatja a piacokat.