Tudnak az állatok számolni? Úgy tűnik, igen!

Egy friss kínai kutatás cáfolja azt a nézetet, hogy az állatok képtelenek lennének a számolásra. A Hongkongi City University és a Hongkongi Kínai Egyetem kutatóiból álló csoport által végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a patkányok képesek számérzéket kifejleszteni.

A tudományos világban jelentős előrelépést jelentő kutatás során a patkányokat numerikus tanulási feladatokkal, agymanipulációs módszerekkel és mesterséges intelligencia által létrehozott modellekkel tesztelték. A Science Advences folyóiratban publikált tanulmányukban az állatok numerikus képességeinek hátterében álló mechanizmusokat kutatták, amelyek a matematikai tudás megszerzéséhez nélkülözhetetlenek. A kutatók egy speciális algoritmust alkalmaztak, amely lehetővé tette az állatok számára, hogy a számokra összpontosítsanak, miközben csökkentették a zavaró tényezők hatását.

A vizsgálat során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a számokkal kapcsolatos előzetes ismeretek nélkül a patkányok képesek voltak számérzéket kifejleszteni, miután hangok segítségével tréningezték őket, amelyek két vagy három számot reprezentáltak. A patkányok a táplálékjutalommal kapcsolatos döntéseik során a hangok számosságára koncentráltak, a folyamatos nagyságrendek befolyása ellenére is. A kutatás továbbá segített tisztázni a nagyság és a számok feldolgozása közötti összefüggéseket. A kutatók felfedezték, hogy amikor blokkolták a patkányok agyának egy bizonyos részét, a hátsó fali kéregállományt, a patkányok képessége a számok megértésére csökkent, de a nagyságérzékük nem változott. Ez arra utal, hogy az agynak van egy specifikus területe, amely kizárólag a számok feldolgozásáért felelős, amint azt Yung professzor, a kutatócsoport egyik vezetője is megerősítette.

: bioengineer.org