Németország és Kína az önvezető technológiák terén kötött együttműködési megállapodást

Németország és Kína közös nyilatkozatot írt alá az autonóm vezetés területén való együttműködésről, amelynek célja, hogy elősegítse az adatok Kínából Németországba történő továbbítását.

A két ország közös erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy közös szabványokat és szabályokat alakítsanak ki az autonóm vezetés fejlesztése során keletkező adatok kezelésére. Ez a lépés egy olyan időszakban történik, amikor az Európai Unió és az Egyesült Államok egyre nagyobb aggodalmat fejez ki a kínai technológiai termékek piaci terjeszkedése és az ezzel járó adatbiztonsági kockázatok miatt. Washington ebben az összefüggésben vizsgálatot indított a kínai járműimport lehetséges nemzetbiztonsági kockázatainak feltárására.

Az európai üzleti vezetők, köztük a Volkswagen kínai vezetője, csalódottságukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Kína korlátozza az Európába irányuló adattovábbítást, ami jelentősen szűkebb keretek közé szorítja a lehetőségeket, mint amit Európa engedélyez a Kínába irányuló adatáramlás tekintetében.

Kína szigorította az adatkezelési előírásokat, és a legtöbb iparág számára kötelezővé tette az engedély megszerzését az adatok külföldre történő továbbítása előtt. Az autóiparra vonatkozó adatvédelmi szabályokat is megerősítették, és javaslatot tettek arra, hogy a kínai intelligens járművek ne továbbíthassanak adatokat közvetlenül külföldre, hanem használjanak helyi felhőszolgáltatásokat.

A szabályozó hatóságok azonban enyhítettek az álláspontjukon a vállalatok panaszai nyomán, amelyek az egyértelműség hiányát és a törvények vállalkozásra gyakorolt megterhelő hatását emelték ki.

A német-kínai nyilatkozat lehetőséget teremt a további megbeszélésekre, hangsúlyozva, hogy még nincs konszenzus, de szükség van "kézzelfogható javulásra" a német és uniós vállalatok számára ezen a területen.

Az önvezető autók által gyűjtött adatok mennyisége jelentős, hiszen a lidarok és érzékelők segítségével nem csak az utasok és a vezető viselkedéséről, hanem az autó környezetéről is információkat gyűjtenek. Emellett a járművezetőkről is egyre több adatot gyűjtenek a telefonokhoz és más eszközökhöz való kapcsolódás révén.