A Mars titkai és a legtartósabb szobanövények

A NASA tudósai a Jezero-kráterben találtak egy sziklát, amely segíthet megfejteni a Mars múltját, míg a Blikk összegyűjtötte a legkönnyebben életben tartható szobanövényeket, amelyek nem csak dekoratívak, de a levegőt is tisztítják.

A NASA februárban fedezte fel a Jezero-kráterben azt a sziklát, amely betekintést nyújthat a Mars évmilliárdokkal ezelőtti állapotába. A Perseverance Mars-járó segítségével megvizsgált Bunsen Peak névre keresztelt szikla mérete és textúrája miatt vált érdekessé a kutatók számára. A szikla fúrása során kiderült, hogy 75 százalékban karbonátszemcsékből áll, amelyeket szilícium-dioxid tart össze. A tudósok szerint ezek a sziklák lehetnek a legjobb esélyt kínáló objektumok az ősi mikrobiális élet nyomainak felfedezésére.

A kutatók reményei szerint a Jezero-kráterből származó mintákat 2028-ban küldhetik el a Földre, bár a NASA finanszírozása ezt még kérdésessé teheti. Amennyiben a minták megérkeznek, az az emberiség számára jelentős tudományos áttörést jelenthet.

A szobanövények esetében a Blikk négy olyan növényt azonosított, amelyek könnyen életben tarthatók és kevés gondozást igényelnek. Az anyósnyelv, a zöldike, a szobai futóka és a legénypálma mind ellenállóak a különböző környezeti tényezőkkel szemben, és a levegőt is képesek tisztítani a formaldehidtől. Ezek a növények nem csak a lakás díszítésére alkalmasak, hanem a lakótér levegőminőségének javításában is szerepet játszanak.

Egy másik érdekes hír a NASA-tól, hogy egy floridai házon átszánkázott fémdarab eredetét sikerült azonosítaniuk. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége által 2021-ben elengedett, 2,6 tonna össztömegű, elhasználódott akkumulátor-csomag egy darabja volt, amely éveken át keringett a Föld körüli pályán, majd a légkörbe belépve nagy részben elégett. A túlélő darab, egy 10 centiméter magas és 4 centiméter átmérőjű, 0,72 kg tömegű inconel tartóelem, amelyet a telepek rögzítésére használtak, átszánkázott egy házon Floridában. A NASA megjegyzi, hogy az elemnek el kellett volna égnie a visszatéréskor, és részletes vizsgálatba kezdtek annak kiderítésére, hogyan élhette túl a fémdarab a visszatérést.

: Forrás: HVG Tech rovat : Forrás: Blikk : Forrás: HVG Tech rovat