ByeAlex és az AI-műsorvezetők jövője

Az énekes ByeAlex aggodalmát fejezte ki a mesterséges intelligencia (MI) terjedésével kapcsolatban, különös tekintettel a Duna TV Delta című műsorának AI által vezetett műsorvezetőjére.

A Duna TV tudományos-ismeretterjesztő műsorát, a Deltát mostantól egy MI által megalkotott műsorvezető is fogja vezetni. Az új műsorvezetőtárs, Bíró Ada névre hallgat, és a legmodernebb nyelvi és képi modellek felhasználásával, minimális emberi beavatkozással hozták létre.

ByeAlex a Facebookon osztotta meg véleményét, mely szerint az AI fejlődése bár hasznos és csodálatos, de a túlzott terjedése komoly problémákat okozhat. Az énekes szerint az emberi érzelmek és gesztusok mesterséges lemodellezése olyan gyorsan fejlődik, hogy hamarosan a művészet és az alkotás területén is nehéz lesz megkülönböztetni az AI-t az emberi elmétől.

ByeAlex szerint a mesterséges intelligencia terjedésének szabályozása nélkül sírás, munkanélküliség és káosz várható. Az énekes, aki korábban hat évadon át volt az X-Faktor mentora, megemlítette, hogy az X-Faktor új mentorait is AI-képekkel jelentették be, ami egy fotós munkalehetőségének elvesztését jelenti. Az énekes úgy véli, hogy az AI fejlődése a poklot hozhatja majd el számunkra, de hozzátette, hogy unatkozni nem fogunk, és kifejezte rajongását a robotok iránt.

Alex úgy gondolja, hogy az emberi nem hanyatlását fogja okozni az AI, mivel szerinte hamarosan egyre nélkülözhetőbbek lesznek az emberek, ezáltal többen maradhatnak majd munka nélkül. "Legalább nem lesz unalmas az emberi nem hanyatlása; mert egy AI-apokalipszis biztosan izgalmas lenne. Mondjuk, azt sosem gondoltam volna, hogy a Duna TV lesz élenjáró a mesterséges intelligencia felhasználásában. Bizony mondom néktek: lesz itt még sírás, munkanélküliség és káosz, ha az okosak nem szabályozzák ennek terjedését! És hát a csúf igazság az, hogy híreket a jövőben AI droidok is tudnak majd mondani" - írta ki az álláspontját, aztán hozzáfűzte: "És ha ilyen tempóban fejlődik az emberi érzelmek és gesztusok lemodellezése, 'tanítása'; hamarosan nem csupán a leghétköznapibb tevékenységek űzése lesz egyszerű számára, de sima ügy lesz az is, hogy a művészetet, az alkotást, a zenét, vagy a filmeket tudja mímelni úgy, hogy már nem tudjuk, hogy elme vagy algoritmus áll-e mögötte" - fejtegette az énekes.