Bíróság előtt a Borkai-féle jachton feltűnt ikerpár

Költségvetési csalás miatt álltak bíróság elé a Borkai Zsolt-féle adriai jachtbotrányban megismert ikerlányok. Az ügyészség szerint a testvérpár és édesanyjuk jogosulatlanul használták fel a vállalkozásukra szánt támogatást.

Szerda délután kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik harmadik emeleti tárgyalótermében két fiatal nő és édesanyjuk büntetőperének előkészítő ülése. Az ikerlányok, K. Csenge és K. Lili, valamint édesanyjuk ellen költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának vádja miatt emelt vádat az ügyészség.

Az ügyészség vádirata szerint az ikerpár egy fiatalok munkanélküliségének csökkentését és vállalkozóvá válásukat segítő programban részesült vissza nem térítendő támogatásban, amit azonban nem a vállalkozásukra fordítottak. Az édesanyjuk is segített nekik ebben, aki saját vállalkozását felhasználva állított ki valótlan tartalmú számlákat, így közel 6 millió forintnyi támogatást használtak fel jogosulatlanul.

Az ülés kezdetén a bírónő, Dr. Ledeczki Tünde jelezte, hogy az első- és másodrendű vádlottaknak nincsen védőjük, ezért a bíróság kirendel számukra ügyvédet, vagy lehetőségük van meghatalmazni valakit. Mivel kérték, hogy a bíróság kirendeljen számukra vagy meghatalmazhassanak az ügyükben eljáró ügyvédet, az előkészítő ülést elnapolták, és a következő tárgyalást várhatóan szeptemberben tartják.

Jachton tűntek fel

Az ikerpár neve öt évvel ezelőtt vált ismertté, amikor Az Ördög Ügyvédje nevű blogon kompromittáló felvételek jelentek meg Borkai Zsoltról, Győr akkori polgármesteréről. A blog szerint a politikus egy horvátországi kiruccanáson vett részt, ahol szexuális aktusok és kábítószer-fogyasztás is történt. A botrány ellenére Borkai Zsoltot újraválasztották polgármesternek, de később lemondott a tisztségéről. A két ikerlány még 2019-ben lett országosan ismert, amikor felkerült az internetre egy videó, ahogy Borkai Zsolt és barátai fiatal lányokkal tartanak orgiát egy jachton az Adriai-tengeren. A felvételeken a fiatal lányok között volt a most megvádolt két iker. Az Index tudósítása szerint a jelen büntetőügy független a borkais esettől. Az ikrek egyikét korábban másfélmillió forintos pénzbüntetésre is ítélték személyes adattal való visszaélés miatt a Borkai Zsoltról nyilvánosságra került szexvideókkal kapcsolatos perben.