Amerikai képviselők és az orosz propaganda

A Kreml által irányított propagandagépezet aktív szerepet játszik az amerikai közvélemény befolyásolásában, és a Republikánus Párt szélsőjobboldali szárnyának képviselői is visszhangozzák ezeket az üzeneteket.

A The Washington Post által közzétett információk szerint Oroszország trollfarmokat működtet az Egyesült Államokban, amelyek célja az amerikai izolacionizmus népszerűsítése, a bevándorlókkal kapcsolatos félelmek szítása és az amerikai gazdasági és faji feszültségek felerősítése. Ezek a tevékenységek részét képezik egy olyan kampánynak, amely az Ukrajna-ellenes hangulatot próbálja erősíteni az amerikai politikai vitákban. A Kreml belső dokumentumaiból kiderül, hogy a moszkvai spin-doktorok készen álltak arra, hogy megpróbálják aláásni Joe Biden amerikai elnök által javasolt 24 milliárd dolláros kiegészítőfinanszírozást Ukrajnának. A dokumentumokat egy európai hírszerző szolgálat szerezte meg és bocsátotta a lap rendelkezésére.

A kommunikációs hadviselés keretében a Kremlhez kötődő politikai stratégák és trollok több ezer hamisított hírcikket, közösségi média-bejegyzést és kommentárt írtak. Egy politikai stratéga például arra utasította a trollfarm alkalmazottját, hogy egy amerikai nagyváros lakosának nevében írjon kommentet, amelyben az illető elutasítja az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segítséget, és inkább az Egyesült Államok határainak védelmére költené a pénzt.

A dokumentumok szerint a kampányban Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt korruptnak próbálták beállítani, a bevándorlók számát túlhangsúlyozták, és a „fehér amerikaiakat” a külföldnek nyújtott segélyek fő veszteseinek nevezték. A stratégia a Republikánus Párt szélsőjobboldali szárnyának nézeteit népszerűsíti, és arra számít, hogy az üzeneteket amerikai „közvélemény-formáló vezetők és politikusok” hangoztassák.

A Social Design Agency moszkvai PR-cég vezetőjének, Ilja Gambasidzé-nek dolgozó csapat tagjai írták a dokumentumokat, és az Egyesült Államok szankciókat rendelt el a férfi ellen. A szankciók oka, hogy részt vett egy tartós külföldi rosszindulatú befolyásolási kampányban, amely európai médiumokat próbált lemásolni. Sem Gambasidze, sem Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem válaszolt a lap megkeresésére.

Elemzők és volt amerikai tisztviselők szerint a Kreml már közel egy évtizede folytat erőfeszítéseket, hogy felerősítse az Egyesült Államok globális szerepével szemben álló populista, establishment-ellenes politikusok hangját. A Republikánus Párt szélsőjobboldali szárnya augusztus óta blokkolja az Ukrajnának szánt további támogatás elfogadását, ami lehetővé teszi a Kreml számára, hogy erőfeszítéseit még inkább érvényesítse az Egyesült Államokban.

Clint Watts, a Microsoft online fenyegetéseket elemző központjának vezetője szerint az orosz kampányok stratégiailag összesített módon gyakoroltak hatást a kongresszusi vitákban. Michael R. Turner, Ohio állam republikánus képviselője és a képviselőház hírszerzési állandó bizottságának elnöke szerint „teljesen igaz”, hogy a kongresszus egyes republikánus tagjai az ukrajnai invázióról szóló orosz propagandát ismételgetik.

A Kremlnek az amerikai politikába való beavatkozási kísérletei először a 2016-os elnökválasztás előtt váltak nyilvánvalóvá, amikor az amerikai hírszerző közösség arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország trollok egész hálózatát vetette be, hogy dezinformációt terjesszenek Donald Trump kampányának támogatására és Hillary Clinton szabotálására. Azóta a közösségi médiaplatformok igyekeztek szigorítani az ellenséges állami szereplők ellenőrzését, de a dezinformációs kampányok még mindig széles körben terjednek.

A technikai trükkök között szerepelnek a „rövid életű” közösségi médiafiókok használata, amelyeket a manipulátorok arra használnak, hogy linkeket küldjenek ki anyagokhoz, majd törlik a bejegyzéseiket vagy fiókjaikat, amint mások újra megosztották a tartalmat. Ezzel elfedik a félrevezető információk valódi eredetét. Egy másik technika a webcímek közlése a posztokban, amely lehetetlenné teszi az adott anyagra vonatkozó kereséseket. A The Washington Post által átnézett dokumentumok egyike a Trump-féle Truth Social platform használatát írta le a posztok „cenzúra nélküli” terjesztésének egyetlen módjaként, míg a Facebook, a Twitter és a YouTube számára „rövid életű” fiókok létrehozását írta elő.