A köztévé mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezetője

A magyar köztévé egy technikai újítással rukkolt elő, amely még külföldön is ritkaságszámba megy: egy mesterséges intelligenciával (MI) létrehozott virtuális avatárt mutattak be, Bíró Ada személyében, aki a Delta című ismeretterjesztő műsorban debütált.

Bíró Ada a legmodernebb nyelvi, videós és képi modellek segítségével jött létre, hogy magyarul beszéljen, élethűen mozogjon és nézzen. A virtuális műsorvezetők nem új keletűek, hiszen az első ilyen avatárt, Ananovát már 2000-ben bemutatták, de a technológia azóta jelentősen fejlődött. A kínai Hszinhua hírügynökség például 2018-ban mutatta be az első olyan virtuális bemondóit, amelyek gépi tanulással szimulálták a valódi emberek gesztusait és hangját.

A mesterséges intelligencián alapuló hírolvasók terén az elmúlt években több országban is történtek fejlesztések, például Indiában, Görögországban, Kuvaitban, Tajvanon és Dél-Koreában is megjelentek hasonló avatárok. Ezek a virtuális műsorvezetők különböző technológiákkal készülnek, például a Channel 1 digitális dublőröket használ, míg mások teljesen a nulláról generált karaktereket alkalmaznak.

Bíró Ada esetében egyelőre kevés információ áll rendelkezésre, mivel a köztévé "üzleti titokra" hivatkozva nem árulta el a részleteket. A Colossyan alapítója, Kovács Dominik szerint valószínűleg 3D-s szkenneléses technológiát használtak, de a pontos módszer nyilvánosan nem elérhető. A virtuális avatár megalkotásához valószínűleg nyílt forráskódú eszközöket használtak, és a technológia szempontjából elmarad a piacvezető cégek megoldásaitól.

A mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezetők jövője bizonytalan, de a fejlődés üteme alapján könnyen lehet, hogy egyre több helyen jelennek meg hasonló avatárok. A Channel 1 például tervezi, hogy növeli az MI-alapú hírműsorok számát, és a technológia segítségével sokkal nagyobb mennyiségben kíván tartalmakat előállítani. Az MI-avatárok terén több cég is kínál megoldásokat, és a technológia fejlődésével az élethű avatárok létrehozása egyre könnyebbé válik. Az etikai keretek és az emberi felülvizsgálat fontossága azonban kérdéseket vet fel a jövőbeni alkalmazásokkal kapcsolatban.