A NASA segítséget kér a Mars-küldetés költségeinek csökkentésére

A NASA Mars Sample Return (MSR) küldetése, amely marsi por- és kőzetmintákat hozna vissza a Földre, pénzügyi nehézségekbe ütközött, és az amerikai űrhivatal most az iparági szereplők segítségét kéri az alternatív, olcsóbb és gyorsabb megoldások kidolgozására.

A küldetés költségei jelentősen meghaladták az eredeti büdzsét, és a tervezett ütemtervet sem sikerült tartani. A NASA igazgatója, Bill Nelson szerint az 11 milliárd dolláros költségvetés túlzottan magas, és a minták 2040-ig történő visszaszállítása elfogadhatatlanul hosszú idő. A Gizmodo szerint a NASA iparági szereplőkhöz fordult, hogy dolgozzanak ki egy „alternatív tervet” a Marson lévő kőzetminták olcsóbb és korábbi Földre szállítására.

A Perseverance rover által összegyűjtött minták fontosak a tudományos kutatások szempontjából, hiszen lehetőséget adnának a Mars mélyelemzésére, és arra is fény derülhetne, hogy volt-e valaha élet a vörös bolygón. A NASA ezért olyan bevált, kevésbé komplex megközelítéseket vár az űripartól és a saját központjaitól, amelyekkel csökkenteni lehetne a költségeket és gyorsítani a minták visszatérését.

A misszió jelenleg szoros ellenőrzés alatt áll, mivel az eredeti tervek szerint a misszió 7 milliárd dolláros maximum költségvetésből juttatta volna vissza a mintákat a Földre, még a 2030-as években. Azonban a projekt költségei már 11 milliárd dollárnál járnak, és a jelenlegi tervek szerint csak 2040-ig tudják visszajuttatni a mintákat.

A NASA igazgatója szerint a cél az, hogy a költségeket csökkentsék, és a minták hamarabb érkezzenek vissza a Földre. A Perseverance rover által gyűjtött minták fontosságát már korábban is hangsúlyozták, és a misszió sikeressége kulcsfontosságú lehet a Mars életképességének megértésében.