Ukrajna sci-fi ihletésű fegyverrel rukkolt elő - Az orosz flotta új ellensége?

Ukrajna bemutatta a Kronos nevű minitengeralattjáró legújabb prototípusát, amely torpedókkal és rakétákkal lesz felszerelve, de még csak fejlesztési szakaszban van.

Az ukrán mérnökök által az Egyesült Arab Emírségekben fejlesztett Kronos minitengeralattjáró futurisztikus megjelenése mellett rendkívül kompakt mérettel büszkélkedhet: hossza alig éri el a 10 métert. A HighLand Systems által közzétett információk szerint a jármű képes lesz torpedók és rakéták hordozására, valamint akár 10 utas szállítására is, mindezt mindössze egyetlen kezelő irányítása mellett.

A prototípus 1200 lóerős hibrid motorral rendelkezik, amelynek köszönhetően elméletben akár 50 km/h sebességet is képes lehet elérni a víz alatt.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a Kronos még csak prototípus állapotban van. A sorozatgyártás megkezdéséig várhatóan hosszú idő fog eltelni, és jelenleg nem ismert, hogy az ostrom alatt álló Ukrajna képes lesz-e a jármű előállítására, illetve hogy a fejlesztők által ígért képességek közül melyek valósulhatnak meg a gyakorlatban.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij az amerikai PBS-nek adott interjújában kifejtette, hogy az ország védelmi képességei jelentősen korlátozottak az amerikai fegyvertámogatások nélkül. A Trypilska erőművet ért rakétatámadás kapcsán elmondta, hogy a védekezés hiányosságai miatt az erőmű gyakorlatilag elpusztult, mivel nem maradt rakétájuk a támadások kivédésére. Zelenszkij szerint a tüzérségi lőszerarányuk jelenleg 1/10, ami nem elegendő a pozícióik megtartásához, és legalább a 10/10-es arány szükséges a jelenleg ellenőrzött területek megtartásához. Hozzátette, hogy a háború gyökeres megváltoztatásához a fegyverek és a pénz nem elég, és bírálta az amerikai támogatás visszatartását, hangsúlyozva, hogy a politikai játékok közben Ukrajnában emberek halnak meg.

Zelenszkij továbbá hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem rendelkezik a szükséges mennyiségű fegyverrel, hogy sikeresen ellenálljon az orosz inváziónak, és a megszállók minden nap visszavonulásra kényszerítik az ukrán csapatokat. Az államfő szerint a szövetségesek - köztük az Egyesült Államok - segítsége nélkül Ukrajnának "esélye sem lesz" megnyerni a háborút a túlerőben lévő Oroszországgal szemben.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz hadsereg irányított bombát dobott egy házra a régióban lévő Beriszlavban, ami következtében 15 helyi lakos lövedéksokkot kapott.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) közölték, hogy csapást mértek egy Nyebo-U típusú nagy hatótávolságú radarkomplexumra az oroszországi Brjanszki területen. A 100 millió dollár értékű radart hét kamikaze drón találta el, amely Ukrajna belsejében, 700 kilométer mélyen ellenőrizte a légteret, azonosította az ukrán fegyvereket, és segítette irányított légibombák célba juttatását.

Az ukrán katonai hírszerzés megerősítette, hogy keddre virradó éjjel az oroszországi Brjanszk városában több orosz katonai és ipari létesítmény áramellátását megszakították, megsemmisítve egy 110 kilowatt teljesítményű villamos alállomás transzformátorát.

Az ukrán légierő arról számolt be a Telegramon, hogy Oroszország keddre virradó éjjel kilenc Sahid kamikaze drónnal indított csapást Ukrajnára, az ukrán légvédelem azonban mindet megsemmisítette a levegőben.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében kiemelte, hogy az orosz erők növelték támadásaikat a Donyeck megyei Bahmut irányában, az elmúlt nap folyamán 33 támadóműveletet indítottak. Egy nap leforgása alatt 104 összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 455 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 16 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, 11 drónt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt. A törvény a hivatalos közlönyben való kihirdetését követő naptól számított egy hónap múlva lép hatályba. A parlament által április 11-én elfogadott törvény megerősíti a hadköteles korhatár 27 évről 25 évre csökkentését és eltörli a "korlátozottan alkalmas" státuszt. A tartósan külföldön tartózkodó állampolgároknak be kell jelentkezniük katonai szolgálatra Ukrajnában, és a 25 és 55 év közötti férfiaknak, akiket a háború kezdete után másod- és harmadfokú rokkantnak minősítettek, ismét orvosi és szociális vizsgálatnak kell alávetniük magukat. A törvény értelmében a felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek is behívhatók lesznek katonai szolgálatra, kivéve azok, akik Ukrajna nemzetbiztonsága elleni bűncselekményeket követtek el. A nőket nem mozgósítják, és a sorkatonai szolgálat helyett úgynevezett katonai alapszolgálatot vezetnek be a sorköteles korúaknak, vagyis a 18 és 25 év közöttieknek.