Floridai házba csapódott a Nemzetközi Űrállomás egy darabja

Még 2021 márciusában dobták ki azt az alkatrészt a Nemzetközi Űrállomásról, amelyik április elején csapódott egy floridai házba, Naplesben. A NASA vizsgálja az ügyet, miután a tárgy nem égett el teljesen a légkörbe való belépéskor.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA megerősítette, hogy a hónap elején egy floridai házba csapódott tárgy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) része volt. A fémtárgyat 2021 márciusában dobták ki az űrállomásról, és a kutatók arra számítottak, hogy az alkatrész idén március 8-án fog becsapódni a légkörbe és felrobbanni, azonban egyik sem teljesült be. A Kennedy Űrközpontban elemezték a mintát. Az 0,7 kilogramm súlyú fémtárgy két réteg mennyezetet szakított át, miután újra belépett a Föld légkörébe. Alejandro Otero háztulajdonos elmondta, hogy fia majdnem megsérült a becsapódás következtében. A NASA szerint a tárgy része volt annak a mintegy 2630 kilogrammnyi felszerelésnek, amelyet az űrállomás az új lítium-ion akkumulátorok beszerelése után dobott ki.

A törmelékről megállapították, hogy az akkumulátorok raklapra való felszereléséhez használt tartóoszlop része volt. Az inconel fémötvözetből készült tárgy mérete körülbelül 10x4 centiméter volt. Otero a CBS társcég Wink-TV-nek elmondta, hogy az eszköz „óriási hangot” adott ki, amikor az otthonába robbant. „Majdnem eltalálta a fiamat. Két szobával arrébb volt, és mindent hallott” – mondta.

„Remegtem. Teljesen elképedtem. Mi az esélye annak, hogy valami ilyen erővel csapódik a házamba, és ekkora kárt okoz?” – folytatta Otero. „Nagyon hálás vagyok, hogy senki sem sérült meg” – fejezte be.

A NASA szerint az ISS „részletes vizsgálatot fog végezni” arra vonatkozóan, hogy a törmelék hogyan élte túl a légkörbe való belépést, és azt is ki fogják számolni, hogy hogyan lehet, hogy az alkatrész nem robbant fel teljesen, amikor a föld légkörébe ért.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent. E hónap elején Kaliforniában az égbolt megfigyelői rejtélyes aranyszínű csíkokat figyeltek meg az éjszakai égbolton, amelyeket egy földkörüli pályára visszatérő kínai rakéta égő törmeléke okozott. Februárban egy „K objektum” néven ismert kínai műhold égett el, amikor újra belépett a légkörbe Hawaii felett. Tavaly egy nyugat-ausztráliai tengerparton talált, pajorokkal borított óriási fémkupolát egy indiai rakéta részeként azonosították, és a tervek szerint azt a NASA 1979-ben Ausztráliában lezuhant Skylabjának darabjaival együtt állítják ki.

A nemzetközi űrállomásról készült felvételek továbbra is lenyűgözik a közönséget. Április 8-án a Mexikóban és az Egyesült Államokban élők teljes napfogyatkozást figyelhettek meg, amelyet az ISS asztronautái is megörökítettek. A NASA által kiadott rövid videó mellett Elon Musk Starlink műholdas internetszolgáltató cégének egyik szatelitje is rögzített hasonló felvételeket. A Sen nevű brit startup pedig egy 4K felbontású videót tett közzé, amelyet a maga műholdjával készített, és amely a jelenséget még lenyűgözőbb perspektívából mutatja be. Európában a következő teljes napfogyatkozás 2026 nyarán lesz megfigyelhető.