A gyerekek orrsejtjei lehetnek a kulcs a koronavírus elleni harcban

A gyerekek orrsejtjeiben rejlik a koronavírus ellenszere, mivel a kicsik enyhébb betegséggel vészelik át a fertőzést, és a tudósok most talán rájöttek, miért is van ez. Egy friss kutatás szerint az öregedő felnőttek orrsejtjei több vírust tartalmaznak a fertőzés utáni első napokban, mint a gyerekeké, ami magyarázatot adhat a súlyos megbetegedések ritkaságára a fiatalabb korosztályban.

A University College London kutatóinak tanulmánya a Nature Microbiology folyóiratban jelent meg, amely az orrsejtek vizsgálatára összpontosított, mivel a koronavírus elsősorban az orron keresztül jut be a szervezetbe. A Social Care Today cikke szerint a gyerekek orrsejtjei százszor kevesebb vírust tartalmaznak a fertőzés első napjaiban, mint az idősebb felnőtteké.

A kutatók három különböző korcsoport orrsejtjeit vizsgálták: 12 év alatti gyermekekét, 30 és 50 év közötti felnőttekét, valamint 70 év feletti idősekét. Megfigyelték, hogy a gyermekekből származó sejtek gyorsan reagáltak a vírusra, csökkentve annak terhelését, míg a középkorú felnőtteknél ez kevésbé volt nyilvánvaló, az időseknél pedig egyáltalán nem volt észlelhető reakció.

Claire Smith, a projekt vezetője szerint az eredmények megmutatják, hogy az életkor előrehaladtával hogyan változik az orrunkban lévő sejtek típusa, és ez hogyan befolyásolja a SARS-CoV-2 fertőzés elleni küzdelemre való képességünket. Az eredmények kulcsfontosságúak lehetnek a különböző korcsoportokra szabott kezelések kifejlesztésében, különösen az idősek számára, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Kerstin Meyer, a tanulmány társszerzője hozzátette, hogy a kutatás rávilágít az öregedés fontosságára a Covid kezelések és terápiák kifejlesztésekor. A kutatók a jövőben azt tervezik vizsgálni, hogy az orrsejtek hogyan reagálnak más betegségekre, mint például a megfázás, az influenza és az RSV.