Oroszellenes szankciók hatására emelkednek a fémárak

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság által bevezetett új oroszellenes szankciók következtében jelentős áremelkedést tapasztalnak a fémkereskedelemben.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormányai döntöttek arról, hogy kiterjesztik az Oroszország elleni szankciókat a fémkereskedelemre is. Ennek értelmében a világ két legnagyobb fémpiaca, a Londoni Fémtőzsde (LME) és a Chicago Mercantile Exchange (CME) nem fogadhat be új kontraktusokat Oroszországból származó alumíniumra, rézre és nikkelre, amelyek április 13-án vagy azután termelődtek.

A befektetők ma reagáltak a hírre, és ennek eredményeképpen az alumínium ára több mint 9 százalékos növekedést mutatott a londoni fémtőzsdén. Emellett a nikkel és a réz árfolyama is jelentős emelkedést könyvelhetett el. A nikkel ára 8,56 százalékkal, tonnánként 19 ezer 210 dollárra nőtt, az alumínium jegyzései pedig 8,13 százalékkal, tonnánként 2680 dollárra emelkedett. A réz ára egyelőre 2,9 százalékkal mozdult feljebb a fejleményekre.

London és Washington közös közleményükben megjegyezték, hogy a korlátozások nem érintik a mindkét tőzsde raktárában meglévő orosz fémkészleteket, amelyekkel továbbra is lehet kereskedni. Azonban az intézkedés bejelentése után orosz rezet, alumíniumot és nikkelt már nem vásárolhat egyik tőzsde sem.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint az intézkedés célja Oroszország alumínium-, réz- és nikkelexportból származó bevételeinek csökkentése. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok meg akarja akadályozni, hogy a Kreml még több pénzt használhasson fel háborús erőfeszítéseihez.

Az aluminium felhasználása rendkívül széles körű, így árának tartós emelkedése az egész gazdaságon végigfuthat, potenciális inflációs problémákat okozva. A Goldman Sachs elemzői szerint a tilalom valószínűleg nem fogja veszélyeztetni hosszabb távon a kínálatot, mivel az orosz termelők továbbra is eladhatják a fémet a nem brit és amerikai piacokra.

A Londoni Fémtőzsdét kiszolgáló raktárakban márciusban az orosz eredetű fémek aránya a készleteken belül 91 százalék volt, a réznél ez a februári 52 százalékról 62 százalékra emelkedett, az orosz nikkel aránya pedig 36 százalékos volt. Nagy-Britannia decemberben betiltotta a nem nemesfémek Oroszországból történő behozatalát, és közölte, hogy a tilalmat kiterjeszti a segédanyagokra is, ha ez nemzetközi partnerekkel egyeztetve megtehető.

A Wall Street nagy befektetési bankjai optimisták a réz világpiaci árának várható alakulásával kapcsolatban. A Citi elemzői szerint most indulhat a réz árának második tartós fellendülése ebben az évszázadban, várakozásaik szerint az év végére elérheti a jelenlegi 9333 dollár/tonna szintről a 10 000 dollár/tonnát, és 2026-ra 12 000 dollárra emelkedik az alapforgatókönyv szerint. A Bank of America elemzői is megemelték réz árára adott előrejelzésüket, év végére 9 321 dollárra tették fel a korábbi 8 625 dolláros szintről.