Tömegverekedés a magyar jégkorong döntőben és jelentős béremelés az Audinál

Óriási tömegverekedés tört ki az UNI Győri ETO HC és a Lehel HC közötti döntő harmadik meccsén, ami tíz játékos végleges kiállításával zárult.

Az Andersen Liga döntőjében a győri csapat már egy győzelemre volt az aranyéremtől, amikor a harmadik mérkőzésen 34 perc elteltével 5-1-re vezettek. Ebben a pillanatban több ütközés is történt, egyikük a jégen maradt, míg a győri kapus balegyenessel állt bosszút az ellenfél egyik játékosán. Ez indította el a tömegverekedést.

A szövetség által közzétett felvételen 1:42:05-től látható a verekedés.

A rendbontás következtében mindkét oldalról öt-öt játékost állítottak ki, ami miatt a Lehel HC nem tudta a szükséges minimális tíz játékost pályára küldeni. Emiatt a mérkőzést idő előtt be kellett fejezni, és így a győriek söpréssel szerezték meg a bajnoki címet.

A győriek nem csak a jégkorongban, hanem az iparban is sikeresek, hiszen az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) és az Audi Hungaria közötti egyhetes intenzív tárgyalások után megállapodás született a bérekről. A szakszervezet Bizalmi Értekezlete elfogadta a munkáltató utolsó, közösen kidolgozott ajánlatát, amely 24 hónapos futamidőre szól, 2024. április 1-jétől 2026. március 31-ig. Az ajánlat része egy 8% alapbéremelés 2024. április 1-jétől, amely 6% alapbéremelést és 2% alapbéresítést mozgóbérből 2024. május 1-jétől tartalmaz, valamint egy 6% alapbéremelés 2025. április 1-jétől, amely 4% alapbéremelést és 2% alapbéresítést mozgóbérből 2025. január 1-jétől jelent. A munkavállalók egyszeri kifizetéseket is kapnak: 650 000 forintot 2024 és 2025 májusában, a választható béren kívüli juttatások keretösszege pedig 2025-ben és 2026-ban 500 000 forint lesz. A bérmegállapodás aláírására 2024. április 19-én kerül sor.

A bértárgyalások február 13-án kezdődtek, és idén több változás történt. Az AHFSZ-nél tavaly novemberben két vezető tisztségviselőt – nem az elnököt – letartóztatott a rendőrség sikkasztás gyanújával. Az elnökség ezután lemondott, választást írtak ki, amelynek az lett a vége, hogy bár több tagjuk ismét bizalmat kapott, a régi elnök végül nem indult el a választáson. Így új vezetője lett az AHFSZ-nek és a 2024-es bértárgyalói küldöttségnek is. Változás volt a munkaadói oldalon is. Ott Michael Breme vette át február 1-jétől az Audi Hungaria igazgatóságának elnöki pozícióját, ő a győri Audi új vezetője.

Az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke, Michael Breme, aki személyesen is jelen volt az intenzív tárgyalási héten, úgy fogalmazott, hogy az Audi Hungaria érdekeit is szem előtt tartó közös megoldást találtunk. Biztos vagyok benne, hogy ezzel a béremelési csomaggal a jövőnk fontos alapját fektettük le ezekben a különösen nagy kihívásokkal teli időkben.

Németh Kinga, az igazgatóság személyügyért és szervezetért felelős tagja, aki egyben az Audi Hungaria tárgyalódelegációjának vezetője, kiemelte: sikerült együtt hidat építeni. Ez a partnerségen alapuló, megoldásorientált együttműködés a szakszervezettel új alapot teremtett, hogy közösen alakítsák és segítsék elő a vállalat jövőképességét az autóipari transzformáció során.

A győri Audi Hungaria a 2023-as évben 9,102 milliárd euró árbevételt ért el, amely 354 millió eurós profittal párosult. A várakozáson felüli adózott eredmény ugyanakkor annak is köszönhető, hogy a költségek egy része nem az Audi Hungariánál, hanem a partnercégek mérlegében jelenik meg. A vállalat a régió legnagyobb munkáltatójaként 11 663 munkatársat foglalkoztatott a múlt év végén. A 100 százalékos tulajdonú leányvállalattal, az Audi Hungaria Ahead Kft.-vel együtt viszont 12 143 a dolgozók száma.