Moszkva elkerülhetetlen veresége a kínai szakértő szerint

Feng Yujun, a pekingi egyetem professzora és Oroszország-szakértő szerint Oroszország elkerülhetetlen vereséget szenvedett az ukrán konfliktusban, ami mélyreható globális következményekkel járhat.

A The Economist által idézett szakértő szerint a harcok mindkét fél számára pusztítóak voltak, és mivel egyik fél sem rendelkezik döntő előnnyel, a konfliktus hosszú ideig elhúzódhat, ami globális következményekkel jár. Feng Yujun négy fő tényezőt említ, amelyek befolyásolják a konfliktus alakulását: az ukrán ellenállás és nemzeti egység szintje, az ukránoknak nyújtott nemzetközi támogatás mértéke, a modern hadviselés jellege, valamint a döntéshozatal és információkezelés szintje. Ezen tényezők közül kiemelte, hogy Oroszország hátrányban van az információkezelés terén, mivel az orosz vezetés egy információs buborékban él, és nincsenek hatékony mechanizmusok a hibák felismerésére és javítására.

A szakértő szerint ezek a tényezők együttesen vezetnek Oroszország vereségéhez, amely a Krím félszigetről való kivonulást is magában foglalhatja. Megjegyezte, hogy még az orosz nukleáris képességek sem jelentenek garanciát a sikerre, és felvetette a kérdést, hogy vajon a nukleáris nagyhatalom Amerika nem vonult-e ki már korábban Koreából, Vietnamból és Afganisztánból.

A háború jelentős fordulópontot jelent Oroszország számára. Ukrajna esetleges újjáépülése és az Európai Unióhoz, valamint a NATO-hoz való közeledése mellett Putyin rezsimje nemzetközi elszigeteltségbe került, és belső ellentétek sújtják az országot, mint például a Wagner-lázadás, etnikai villongások és terrortámadások. A háború hatására az egykori szovjet köztársaságok és az európai államok is távolodni kívánnak Oroszországtól.

Európa felismerte Oroszország fenyegető jellegét, a NATO megerősödött, és Svédország, valamint Finnország csatlakozott a szövetséghez. Kína és Oroszország kapcsolatai sem rendezettek, Peking visszatért a háború előtti, el nem kötelezett politikához, és a Moszkva-Peking tengely nem létezik, csak Oroszország próbálja ezt a látszatot kelteni. Feng Yujun figyelmeztetett arra is, hogy a háború befagyasztása csak ideiglenes szünetet jelentene, ami még nagyobb veszélybe sodorhatja a világot.